Ballonvaart maken

Wanneer je een ballonvaart wilt maken: selecteer uit de lijst onderaan deze pagina een ballonvaarder en neem contact op met hem/haar. De KNVvL organiseert zelf géén ballonvaarten.

Praktische informatie

Wees je ervan bewust dat een ballonvaart op de geplande dag niet altijd door kan gaan vanwege ongunstig weer. Het weer wordt (tot vlak voor vertrek) nauwlettend in de gaten gehouden. Bijvoorbeeld aankomende buien of harde wind op lage hoogte kunnen een piloot doen besluiten de vaart te annuleren. De minimum normen waaraan het weer moet voldoen om een ballonvaart door te laten gaan zijn in het handboek van de ballonvaarder vastgelegd.Doe kleding aan die past bij het weer alsof je een stevige wandeling gaat maken inclusief stevige schoenen. Draag het liefst kleding van natuurlijke materialen. Neem een jasje of een trui mee voor na de landing. In de ballon is het niet koud, eerder warmer dan op de grond. Daarom kan het fijn zijn een flesje water mee te nemen en een pet die bescherming biedt tegen de warmte van de branders. Daarnaast is het leuk een foto- of filmcamera mee te nemen. Wel is het meenemen van deze apparatuur op eigen risico.Je kunt eventuele vragen altijd telefonisch of vlak voor de vaart persoonlijk stellen aan het bedrijf of de piloot. Daarnaast geeft de piloot voor vertrek ook een uitgebreide briefing.

Ballonvaarders aangesloten bij de KNVvL afdeling Ballonvaren

Bij de afdeling Ballonvaren zijn zowel individuele ballonvaarders als ballonvaartbedrijven aangesloten. Iedereen die is aangesloten bij de KNVvL onderschrijft de gezamenlijke normen en waarden om veilig en met respect voor de omgeving en natuur te kunnen ballonvaren.

Op onze pagina Vlieglocaties kun je alle bij ons aangesloten ballonvaarders terugvinden.


Ballon op jouw grond geland?

Ben je landeigenaar en is een ballon op jouw grond geland en wil je contact opnemen met de betrokken ballonvaarder, stuur dan een e-mail naar [email protected]. De coördinator neemt dan zo spoedig mogelijk contact op. Ballonvaarders van de KNVvL proberen altijd samen met jou de ballonvaart op een plezierige wijze af te sluiten.

Voorval melden?

Ben je piloot, ballonbedrijf of anderszins betrokken en wil je een incident melden? Ga dan naar melden.ballonvaren.vliegveiligheid.nl.

Meldingen voor het Analyse Bureau Luchtvaartvoorvallen (ABL) en de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) kun je ook via bovenstaande website maken.

Meer gedetailleerde informatie over incidenten, accidenten en wat wel of niet te melden vinden piloten en ballonvaartbedrijven je op Mijn.KNVvL.nl.