De theorieopleiding bestaat tot 8 april uit 6 vakken:

Vanaf 08 april 2021 dien je in 9 vakken examen te doen. De DTO clustert de vakken Beginselen van het vliegen, Beginselen van het vliegen, Operationele procedures, Vliegprestaties & planning en Algemene kennis.


Meteorologie.

Niets is zo veranderlijk als het weer. Aan de hand van de basisopleiding meteorologie leer je hoe je de weermodellen kunt interpreteren. Je beschikt over voldoende kennis om in te kunnen schatten of het weer geschikt is voor een veilige ballonvaart.

Voorschriften
De lucht boven Nederland is ingedeeld in vakken. Boven een vliegveld gelden andere regels dan boven een weiland in Gelderland. Bij voorschriften leer je welke regels voor de verschillende gebieden gelden.

Communicatie en Radiotelefonie (RT)
"Ground control to major Tom." In de luchtvaart is een universeel taalgebruik geïntroduceerd om elkaar zo effectief mogelijk te begrijpen. Voor (commerciële) ballonvaarders die RT nodig hebben, is dit een verplicht vak. De KNVvL raadt iedere ballonvaarder aan deze taal te leren. Algemene regels rond communicatie zijn voor alle ballonvaarders van toepassing.

Menselijke prestaties
Het menselijk lichaam kent grenzen. Als piloot moet je bij jezelf en bij je passagiers kunnen herkennen als dingen niet goed gaan en weten wat je dan moet doen. De piloot moet ook kunnen begrijpen waarom bepaalde situaties invloed kunnen hebben op gedrag.

Navigatie
Met een luchtballon vaar je met de wind mee, juist daarom is een goede vaartvoorbereiding over richting en snelheid van wezenlijk belang. Hierbij maak je gebruik van de actuele weermodellen, luchtvaartkaart en andere papieren en moderne middelen.

Ballonvaren & materialen
Als piloot van een heteluchtballon is het van belang voldoende technische kennis te hebben van dit luchtvaartuig. Het gaat daarbij over alle materialen en onderdelen die gebruikt worden voor een ballonvaart. Bijvoorbeeld de mand, brander, ballonstof, gasflessen en ventilator.

Zelfstudie

In principe is de theorieopleiding een zelfstudie.
Voor een aantal vakken is het mogelijk lessen te volgen op één van de vliegscholen in Nederland. Deze lessen zijn niet specifiek voor ballonvaarders, maar je kunt wel deelnemen. Let op dat de vliegschool een DTO is. De KNVvL heeft een DTO en hier kan je alles volgen.

Je kan het hele jaar instappen bij aanvang van een nieuw vak.

Zie voor meer informatie document (bijgevoegd: Info en lesschema Opleiding Ballonvaarder).
Ga voor inschrijving naar: Link Inschrijving Opleiding Theorie Ballonvaren

Boeken/lesmateriaal:
Je kan boeken/lesmateriaal verkrijgen via:
Ballonvaarders - Bas Vrijhof - Webwinkel