Theorie examens:
De KNVvL voert in opdracht van de overheid zowel de theorie- als de praktijkexamens uit. Wil je theorie-examens doen, dan kun je terecht bij STEBZ (Stichting Theorie Examens Ballonvaren en Zweefvliegen).

Praktijkexamen:

Het praktijkexamen kun je in overleg met je Flight Instructor aanvragen bij de KNVvL DTO. Via de KNVvL DTO krijg je vervolgens een examinator toegewezen ([email protected]).


Ballonvaren vanaf 08 april 2021:

• Geldigheid BPL:
Het BPL is onbeperkt geldig zolang u voldoende recente vliegervaring heeft. Een periodieke checkvlucht met een daartoe bevoegde instructeur is daar een onderdeel van. Als u niet aan die eis voldoet, mag u alleen onder toezicht vliegen.

• Medisch certificaat:
U kunt het KNVvL medisch certificaat niet converteren. U moet tenminste een LAPL medisch certificaat hebben. Eerste keuringen voor een brevet moet u in het land van brevet-afgifte ondergaan. Verlengingskeuringen kunnen ook in het buitenland, zie vereiste documenten. Heeft u een LAPL medisch certificaat? Dan mag u niet buiten de EU vliegen.

• Commercieel varen:
Voor commercieel ballonvaren heeft u een BPL met een commercial operation rating nodig. U heeft hiervoor tenminste een klasse II Medical nodig.

• Taaltoets:
De LPE is niet opgenomen op een BPL omdat deze niet verplicht is.

• Buitenlandse brevetten:
Alle FCL, BFCL en SFCL-brevetten die u heeft, moeten door dezelfde autoriteit zijn afgegeven. Een eventueel nationaal brevet van een ander land moet worden overgedragen. De brevet houder moet dat verzoek indienen. De procedures voor het overdragen van (converteerbare) private brevetten verschillen per land.

BPL aanvragen:
De aanvraag voor een eerste afgifte of uitbreiding van een BPL dient u in bij KIWA. Meer informatie hierover vindt u op de website van Kiwa.

Ben je current? Zie hiervoor CHECKLIST PILOOT (bijlage).

Bestand Type Grootte
Checklist PILOOT FB knvvl pdf 98,549 KB