Nog een paar maanden en dan is het zover, dan gaan we alleen nog opleiden in het EASA regime. Alle clubs zijn druk bezig om de opleiding EASA-conform in te richten. Sommigen zijn hier al heel ver mee, de eerste audit is zelfs al achter de rug, anderen moeten nog beginnen.

Vragen…

Iedereen heeft vragen, vaak ook dezelfde. Op de afdelingspagina Zweefvliegen van de KNVvL site is een plek voor de KNVvL DTO Zweefvliegen (g-DTO) waar zoveel mogelijk actuele informatie wordt geplaatst. Sinds kort is er ook een rubriek FAQ, voor vragen én antwoorden. Nog niet alles staat erop, het is en blijft voorlopig ‘work in progress’.

De g-DTO krijgt steeds meer vragen binnen, soms hele simpele, maar zelfs simpele vragen zijn lastig te beantwoorden. Vanuit de g-DTO is er nauw contact met ILT. Bij twijfel over het juiste antwoord is er overleg en samen wordt een antwoord geformuleerd.

Het verzoek is, ook van ILT, om het indienen van vragen te stroomlijnen en dit via de g-DTO te laten verlopen. Of, wanneer je een specifieke vraag hebt gesteld, deze vraag plus het antwoord door te sturen zodat de informatie op de FAQ pagina geplaatst kan worden.

De FAQ pagina van de g-DTO vind je hier.

Instructiebevoegdheid

Een ander hot item op dit moment is de FI(S) Refresher; veel instructeurs moeten komende periode een refresher volgen om hun FI(S) bevoegdheid te verlengen. Ook hierover vind je informatie op de site, over de refresher in het algemeen, en hoe de refresher onder de g-DTO is georganiseerd. Ook de niet aangesloten DTO's kunnen hieraan deelnemen.

(Noot: clubs die nog geen DTO zijn, kunnen onder de paraplu van de g-DTO een eigen refresher organiseren.)

Volgende fase: Part SFCL

Tot slot, onlangs heeft EASA het voorgestelde Part SFCL goedgekeurd, dit betekent een verlichting van het huidige Part FCL. Deze regeling gaat in per april 2020 met een overgangsperiode van een jaar, tot april 2021. De implementatie hiervan ligt bij ILT, die zich binnenkort hierover zal gaan buigen. Zodra hier iets over te melden valt zullen we dit publiceren.

Tot slot

Heb je vragen, is er iets niet duidelijk? Je bent vast niet de enige… Stuur een mail naar info-zweef.dto@knvvl.nl; we helpen je graag verder en zo kunnen we de ontbrekende info weer aanvullen, ook voor andere belanghebbenden.