We kunnen met zijn allen terugkijken op twee geslaagde en tevens drukbezochte weken SION/TABOE op Malden. Geen Zomerwedstrijden op Malden dit jaar vanwege Corona, daarom twee weken SION/TABOE.
Met dank aan de NijAC voor het initiatief, en Ferdi Kuijpers en Eric Helsloot in het bijzonder, de grote kartrekkers van het geheel. Onder hun bezielende begeleiding, samen met de verschillende onmisbare (!) club-coaches zijn de deelnemende vliegers met veel bagage in hun rugzakje weer naar huis teruggekeerd

.. twee heel verschillende weken...

De eerste week was in kleine, intieme setting met een groepje van 6 vliegers, en twee vliegdagen op de maandag en woensdag. Ondanks de weinige vliegdagen een geslaagde week, er was naast de vlucht evaluatie van de vorige dag ook veel tijd om de benodigde theoretische kennis bij te spijkeren, wat ook zeer waardevol bleek.

De tweede week was de toeloop enorm, met vier fantastische vliegdagen. Doordat de groepssamenstelling ongeveer volledig veranderd was en veel groter, plus vier vliegdagen, leidde dit tot een compleet andere dynamiek. Ondanks dat het wat drukker was, waren er voldoende coaches om in verschillende kleinere groepjes begeleid op pad te gaan

Uit het 'gastenboek':

Een aantal vliegers heeft een verslagje geschreven over deze week; hieronder zijn enkele highlights uit deze verslagen gehaald, die duidelijk maken waarom je volgend jaar toch echt mee zou moeten doen aan een SION/TABOE week!

“Naast dat het leuk was om vliegers van andere clubs te leren kennen en inzichten/werkwijzes van andere coaches te horen, is het super nuttig om je eigen vliegkwaliteiten een boost te geven.”

“Dat ik me als 55 jarige nog zo bezig zou moeten houden met het verleggen van mijn persoonlijke grenzen had ik me echt niet kunnen bedenken een jaar of 3 geleden toen ik begon met zweefvliegen......”

“Waar de ene groep meer zelfstandig de route aflegde, vloog de andere dichter met de coach samen. Maar aan het eind van de dag is iedereen rond gekomen en eindigden we de dag samen in de woonkamer met wat lekkers te eten en een drankje. “

“Vele emoties en “mindfucks” ben ik tegengekomen afgelopen weken....van angstzweet tot waar ben ik in hemelsnaam aan begonnen en mee bezig, tot de onbeschrijfelijke euforie bij elke terugkomst op Malden en de adrenaline die nog uren na-resoneert in het lijf. De enorme paradox tussen de mentale en fysieke spanning en nadien de zo diepe ontspanning van het toch volbrengen en gedaan hebben, genietend van drankje en heerlijk bereide maaltijd. Alleen tijd om bezig te zijn met dat wat er is en alle natuurelementen in balans te houden.”


“De dinsdag was regenachtig, ideaal dus om de vluchten van maandag te evalueren en theorie te bespreken. We hebben samen gezeten en strategieën en theorieën besproken voor het mooiste pad vliegen, aansluiten in de thermiekbel en horizon-scan technieken.”

“Moeilijkste moment toch wel de eerste overland, zeker na de tragische gebeurtenissen van het weekend ervoor. En als mooiste moment het zweven onder een wolkenstraat door, zonder motor 120 km per uur door de lucht over de aarde vliegend, en dan in de verte op veilige hoogte het inmiddels zo vertrouwde kruis te midden van de bossen te zien opduiken om vervolgens daar veilig weer voet aan de grond te zetten.”

“Weekje SION/TABOE op Malden. De Zaanse mannen en vrouwen hebben lekker buiten kunnen spelen. Zelf heb ik 1 dagje met de PM meegevlogen met het idee om wat tips en tricks mee te geven aan de TABOE vliegers, maar dat kon Tim echt veel beter. Al met al een prima eerste week van de vakantie. @ Zweefvliegveld Malden"

“Gevoel in deze 5 vluchten meer te hebben geleerd dan ik zelf in een halfjaar had kunnen bereiken, of sterker nog: waarschijnlijk niet toe gekomen zou zijn.....Dit met name door de sfeer, ondersteuning en gedragenheid binnen de SION groep, van met elkaar in verbinding zijn in de lucht via de babbelfrequentie maar in mijn geval door de zeer bijzondere ondersteuning van de K9 die tijdens mijn solovluchten mij echt het vertrouwen hebben gegeven het werkelijk ook te gaan doen, en ja ook mij een aantal keer uit de penarie hebben geholpen en voorkomen dat ik voortijdig heb moeten landen. (Ja ja ik weet buitenlanden hoort ook bij overland vliegen maar ik doe het graag stapje voor stapje ;).”

“Weekje overland coaching tijdens de SION achter de rug, enorm veel van opgestoken en een aantal mooie vluchten gemaakt. Dank aan de organisatie en aan Patrick en Sanne voor het ondersteunen! @ Zweefvliegveld Malden”

“Tom dank je wel voor gezellige en vooral ook wijze lessen mbt wolkenkennis en efficiënt thermiek vliegen bij het samenvliegen in de NY.”“Voor mij persoonlijk waren de vluchten waarin Tim K. in de KP meevloog erg leerzaam. Juist de coaching via de radio tijdens het vliegen zorgt voor een steile leercurve en directe feedback is een stuk effectiever dan bij een eventuele evaluatie achteraf.”

“Woensdag 22 juli, mijn allereerste solo overland, met coaching door Ferdi. Emmerich, Borken-Hoxfeld en dan terug naar Malden. De voorbereiding was goed, maar vanwege onverwachte weersontwikkeling naar het oosten, veranderden de plannen, het werd: Terlet, Salland en dan weer Malden.Onderweg, vlak bij Terlet werd besloten toch niet naar Salland te gaan, omdat het ten noorden van Terlet erg moeizaam bleek te zijn. Dus weer een change of plans: vanuit Terlet een stuk naar het westen en dan weer naar Malden. Een eerste solo overland, met hele goede coaching door Ferdi, is onvergetelijk. Het werd toch nog een 88 km vlucht, maar zo vaak de plannen omgooien maakte het wel een stuk Intensiever”.

“Veel dank aan Eric H, Julliette, Frouwke en Ferdi voor de organisatie met daarbij vooral veel persoonlijke dank aan Ferdi (en Tim op de achtergrond) voor alle vertrouwen, positieve benadering, overdragen van ervaring en kennis, hulp en vooral het geven van vertrouwen en veiligheid op afstand vanuit de gedachte veel kan, niets moet!”

“Als je wilt beginnen met Overland vliegen of je bent net begonnen en wilt weten hoe wat en verder, dan is de Sion/Taboe week echt perfect!”

“Tot slot: mocht je twijfelen over wel of niet overland gaan vliegen, ik kan alleen maar zeggen ga het doen en doe mee met een SION week! “

“Dus: hik je aan tegen de eerste overlandjes, of wil je het overlandvliegen verder aanscherpen? Dan moet je hier volgend jaar zeker bij zijn!”