Weersinformatie kan op verschillende manieren worden verkregen. NOS-Teletekst publiceert op pagina 707 het Weerbulletin voor de luchtvaart dat om de drie uur wordt vernieuwd. Via internet kan de vlieger o.a. terecht bij het KNMI. De weerrapporten worden daar ieder half uur ververst en aangevuld met de TAF's (Terminal Aerodrome Forecasts), de negen uursverwachting voor een bepaald vliegveld.

Links naar actuele weerberichten

KNMI Luchtvaartmeteo

Vliegende leden van de KNVvL hebben exclusieve toegang tot de best verkrijgbare meteorologische gegevens van Nederland, via KNMI Luchtvaartmeteo. Een mooie uitbreiding van het dienstenpakket van de KNVvL, dat kan bijdragen tot verhoging van de vliegveiligheid!

De actuele neerslagradarbeelden zijn niet ouder dan 15 minuten en worden per 5 minuten ververst, men krijgt de actuele meteosat informatie, gegevens over temperatuur, dauwpunt, windsnelheid en maximale windsnelheid, windrichting en neerslaghoeveelheid, Low Level Forecasts voor Nederland, de GAFOR (General Aviation Forecast) van Duitsland en Denemarken en METARs (Meteo Actual Report), een codebericht voor de actuele weersgesteldheid op een luchthaven) en TAF’s van heel Europa, een grafische weergave van de actuele temperatuur, weerkaarten Europa FL 100-450 en FL 100-390 met hoogtewinden en temperaturen, de Europese bodemkaart met voorspelling voor de eerstvolgende 36 uur en meer. In de periode van de zomertijd is via Glider Forecast een speciale verwachting voor zweefvliegers en via Balloon Forecast een speciale verwachting voor ballonvaarders beschikbaar.

Inloggen op KNMI Luchtvaartmeteo

Onze leden kunnen gratis inloggen op KNMI Luchtvaartmeteo en hebben daarmee toegang tot de best verkrijgbare meteorologische gegevens van Nederland.

De website Luchtvaartmeteo.nl is in 2022 volledig vernieuwd. Ook de manier waarop je moet inloggen is hierdoor veranderd. In december 2021 en februari 2022 heb je een e-mail van het KNMI gehad om een nieuwe account aan te maken. Deze link kun je nog steeds gebruiken. Je kunt hier meer over lezen in dit bericht.