Op 23 november 2017 werd bekend dat er een nieuwe vliegende afdeling binnen de KNVvL bestaat: de afdeling Paramotorvliegen.

Paramotorvliegen is een luchtsport die in 2004 in Nederland gelegaliseerd is. Vanaf het begin is paramotorvliegen opgenomen binnen de afdeling Gemotoriseerd Vliegen. Op dat moment logisch, want de milieu (geluids)regels zijn identiek aan die van de MLA’s. Een paramotor is echter volgens de officiële definitie een zweeftoestel. Dat brengt weer andere rechten en plichten met zich mee in de Wet- en regelgeving.

Paramotorvliegers maken voornamelijk gebruik van locaties die zich het beste laten beschrijven als een ‘weide bij de boer’. Paramotorvliegen heeft daardoor ook zijn eigen uitdagingen bij de uitvoering en voortgang van de ontwikkeling van Wet- en regelgeving. Van primair belang is daarbij bekendheid en zichtbaarheid als luchtsport. Een eigen afdeling werd vanuit de luchtsport zelf, mede om praktische reden, zeer gewenst.

De luchtsport paramotorvliegen heeft een groei doorgemaakt. Letterlijk, maar voornamelijk ook figuurlijk. We willen als bestuur van de afdeling Paramotorvliegen deze prachtige luchtsport verder naar een hoger plan brengen.

Theorie-examen Natuur & Omgeving

Eén van de initiatieven is de toevoeging van een nieuw vak voor het theorie-examen Natuur & Omgeving.

Paramotorvliegers moeten goed op de hoogte zijn van de mogelijke gevolgen voor de natuur en de omgeving op en in de nabijheid van de vlieglocaties. Een belangrijke vraag is wanneer een luchtsport verstorend zou kunnen zijn en hoe we kunnen zorgen dat we juist niet verstorend zijn. En wat is een verstoring?

Het theorie-examen Natuur & Omgeving zal mei 2018 ingevoerd worden.

Geinteresseerd?

Als je meer van deze prachtige luchtsport wilt weten, ga dan naar: www.paramotorweb.nl.

Op de homepage staat een korte video, waarbij je als het ware zelf meevliegt met een paramotorvlieger. Van start tot landing kun je meegenieten van het overweldigende uitzicht dat je vanuit een paramotor hebt.