Hoe zit het nu en hoe kom je eraan?….

EASA stelt dat voor het bedienen van een luchtvaart radio een LPE is vereist. LPE: Language Proficiency Endorsement (= verklaring dat je de radiotaal beheerst).

Wat zegt EASA betreffende LPE nog meer?
Het LPE is verplicht voor ‘Aeroplane-, helicopter-, powered-lift- and airship pilots’.
Een zweefvliegtuig (sailplane) is conform de EASA definities geen ‘aeroplane’, maar een ‘aircraft’. Hierdoor is het voor zweefvliegers niet verplicht om een LPE te hebben.

In het verleden werd dit door de KNVvL (KEI) als service wel opgenomen op het zweefvliegbewijs. Vliegers die onlangs geconverteerd zijn van GPL naar LAPL(S) of SPL, zien deze bevoegdheid niet meer vermeld op het bewijs.

EASA laat dit over aan de nationale autoriteiten

EASA bevestigt dat de RT bevoegdheid een ‘National Endorsement’ is . Tevens geeft EASA de autoriteiten de mogelijkheid om nationale bevoegdheden zoals een RT license te vermelden op de brevetten. Doordat RT een nationale aangelegenheid is, geeft dit wel verschillen tussen de diverse EASA landen.

Nederland heeft momenteel de volgende RT bevoegdheden:
RT-IFR; RT-EIR (En-route Instrument Rating); RT-VFR only.

Wat mag je met RT-VFR?

Je mag communiceren met verkeersleiding (Air Traffic Control) en met luchtverkeer informatie diensten (Flight Information Services) tijdens VFR vluchten.

Zonder RT bevoegdheid mag je alleen communiceren op de ‘vrije’ recreatieve frequenties en op die van ongecontroleerde vliegvelden.

Wat is: Listening Squawk 'TMZ mit Hörbereitschaft' en wat verandert daarin?

Dit zijn klasse E gebieden, echter communicatie is met een radarverkeersleider!
Wel of geen RT license?
Heb je een Nederlands brevet: zonder RT license mag je niet communiceren op ATC/FIS frequenties. Deze bepaling is ook buiten Nederland van toepassing!
Let op! Er is een wijziging in de (Duitse) procedure Listening Squawk 'TMZ mit Hörbereitschaft' per 26 maart 2020.

Tot deze datum is het nog mogelijk om zonder radio(contact) met Squawk 7000 door een 'TMZ mit Hörbereitschaft' te vliegen. Het uitluisteren op de monitoring frequentie was immers een ‘urgent recommendation’.

Vanaf 26 maart 2020:

  • Per 26 maart 2020 is dit niet meer mogelijk.
    Ingaande deze datum zijn er twee mogelijkheden om in een 'TMZ mit Hörbereitschaft' te vliegen.
    *- Uitluisteren en bereikbaar zijn op de hiertoe gepubliceerde frequentie en dit bevestigen door de dedicated transponder code in te stellen.
    *- Of contact hebben met een FIS en zeggen dat je in een 'TMZ mit Hörbereitschaft' wil vliegen en op de desbetreffende FIS frequentie wenst te blijven.
  • Dan zijn er twee mogelijkheden:
  • *- Het is mogelijk, waarbij de FIS je eventueel een andere squawk dan 7000 opgeeft.
  • *- Of de FIS stuurt je naar de dedicated monitoring frequency.

Wat zijn in Nederland de mogelijkheden voor het krijgen van de RT bevoegdheid?

Hiervoor dien je een theorie- en een praktijkexamen af te leggen.

Theorie voor RT-VFR: het vak ‘Communications’.
->Examen kan via het CBR of de STEBZ. (https://www.stebz.nl/ )
->Theorie is zelfstudie. De meeste zweefclubs geven echter wel theorie cursussen.
->CBR: het hiervoor benodigde theorieboek is uitgebreider dan het STEBZ dictaat. Nagenoeg iedere werkdag examenmogelijkheid, 24 vragen-35 min. Kosten € 107,70 plus € 21,85 administratiekosten (feb.2020).
->STEBZ: het examen ‘Communications’ wordt gecombineerd met het vak Navigation. Deze theorie moet dus ook beheerst worden! Examenmogelijkheid 3x per jaar, 20 vragen-45 min. Kosten € 20,00 (feb. 2020).

Het theoriecertificaat is 2 jaar geldig. Binnen deze 2 jaar dient men praktijkexamen te hebben gedaan. Het is toegestaan om eerst praktijkexamen te doen. Je hebt dan twee jaar de tijd om het theorieexamen te behalen.

Praktijk examen: bij een RTF R/T-VFR. (RTF- Restricted Training Facility)
->Op dit moment hebben 3 zweefvliegclubs deze mogelijkheid: DSA; VEZC en WBAC.
->Voor de g-DTO is het traject lopende om deze erkenning te krijgen.
->Diverse (semi-)commerciële ATO’s en RTF’n bieden de mogelijkheid voor praktijkexamen. Kosten (semi-)commerciële instellingen: € 250,00 - € 600,00.