Van EVO naar 'Istruzione di base'

Wie is er niet groot mee geworden? Naast de Calvé pindakaas kent bijna iedere zweefvlieger wel één van de EVO-boekjes van Dirk Corporaal. (EVO: Elementaire Vliegopleiding). Met niet aflatend enthousiasme en doorzettingsvermogen heeft Dirk Corporaal, met hulp van vele anderen én nu ook met zoon Roelof een kwalitatief hoogstaand product afgeleverd.

Ons EVO boekje is niet onopgemerkt gebleven, ook buiten onze landsgrenzen trok het de aandacht. Het resultaat hiervan is dat van de oorspronkelijke Nederlandse versie nu ook in Duitsland, Engeland en zelfs al in Italië een voor het land vertaalde en aangepaste versie is verschenen.

Hoe bijzonder is dat??

Van Zweefvliegen/Elementaire Vliegopleiding naar

  • Segelfliegen/ Grundausbildung naar
  • Gliding/Student Pilot Manual naar
  • Volo a Vela/Istruzione di base naar
  • .... ???? ....

EASA, ooit bedacht om het allemaal makkelijker te maken binnen Europa. Is dit misschien het begin van de gewenste grensoverschrijdende samenwerking??

https://members.gliding.co.uk/...

Liefdewerk, oud papier

Mochten er mensen zijn die denken dat Dirk nu binnenloopt met de verkoop van dit boekje, niets is minder waar. De filosofie van Dirk is dat alles zo laagdrempelig mogelijk moet worden aangeboden. Liefst alles te downloaden zonder kosten. Zo hoopt Dirk bijvoorbeeld dat de Engelse website versie gauw actief wordt. Het wachten is echter op de BGA die eerst de investering van de drukkosten terug wil verdienen.

Roelof en Dirk zijn nog niet klaar met hun werk.
Door van andere landen om ons heen te leren zien Dirk en Roelof ook weer nieuwe mogelijkheden voor het Nederlandse EVO boekje, vooral op het gebied van menselijke factoren.

Nog veel meer plannen....

Ondertussen hebben de Duitsers ook de SPL-theorie vertaald:
[email protected]
Het mooie is dat dit voor de Nederlandse dictaten ook nuttig is omdat her en der goede verbeteringen in de tekst zijn gedaan. Aan de hand hiervan is de Nederlandse versie weer te verbeteren.
Het wachten is nu op de Engelsen, helaas zijn die nog even te druk met de gevolgen van Brexit en COVID.

Op de to-do lijst staat verder ook nog het maken van een lijst met de verschillen tussen het EVO boekje en het BGA handboek, heel handig voor de Engelstalige leerlingen in Nederland. Ook zijn er nog plannen om de lessen toegankelijker te maken, bijvoorbeeld met video’s en quizzen als een soort e-learning.

Maar eerst gaan ze nog weer even vliegen, deze projecten worden bewaard voor na het vliegseizoen. Want naast het maken van deze boekjes zijn ze beiden ook nog eens actief met wedstrijdvliegen!

Voor het hele verhaal 'VAN LESBOEKJE TOT STUDENT PILOT MANUAL', zie:https://zweefvliegopleiding.nl...