In een eerdere Nieuwsbrief vertelden we over een actie, op initiatief van Remco van den Berg (ZcNOP) om tijdens je zweefvlucht foto's te maken van mogelijk oude sporen in het landschap.

Remco kreeg dezer dagen een leuk bericht:

"De afgelopen maanden hebben twee studentes archeologie de foto’s uitgebreid onderzocht. De foto’s zijn stapsgewijs geanalyseerd zodat gaandeweg duidelijk werd wat nodig was.

Ten eerste zijn ze beoordeeld op zichtbare sporen, daarna op kwaliteit met aspecten als scherpte, lichtval, weerspiegeling en bewolking. We kwamen erachter dat alle beelden met daarop oude landschappelijke structuren in principe geschikt zijn. Met een aantal hulpmiddelen is gezocht naar de precieze plaats van de oude sporen. Dat begon met de fotobestanden zelf. Moderne fototoestellen en telefoons registeren de lengte- en breedtegraden, waardoor de regio is te achterhalen.
Daarnaast is Google Maps gebruikt zodat gebouwen, wegen en rivieren zichtbaar op de foto’s vergeleken konden worden. De sporen op de foto’s konden vanaf dat moment bekeken worden op de satellietbeelden en het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN). Vervolgens zijn de locaties opgezocht in het landelijke archeologisch informatiesysteem, ARCHIS, om te controleren of deze plekken al bekend zijn met een melding. Sommige plekken waren inderdaad al bekend, maar velen nog niet!

Via uw foto’s zijn verschillende locaties geïdentificeerd: Blokzijl, Ter Idzard, Oudehaske, Rotstergaast en Wilsum.

De vuurtoren in Blokzijl verbergt inderdaad meer dan gedacht. De lineaire structuur die te zien is op uw foto’s lijkt goed overeen te komen met de oude havenpier/invaart van Blokzijl in 1853.

De plek die het meest te bieden heeft is Ter Idzard en de sporen gevonden hier, worden ook gepubliceerd in een tijdschrift. Hierover hoort u later meer. Ter Idzard heeft meerdere clusters die uit verschillende sporen bestaan. Een aantal lijkt oude verkaveling te zijn, maar van andere clusters weten we niet wat het is. Na onderzoek lijken deze sporen vrij oud te kunnen zijn, wellicht Bronstijd en/of IJzertijd."


Tot zover het bericht. Hierbij de foto van Blokzijl, met de oude invaart duidelijk in beeld.... en we zijn benieuwd naar de publicatie over Ter Idzard natuurlijk!