Het seizoen is nog voordat het echt op gang is gekomen piepend en krakend tot stilstand gekomen. Onwijs balen, zeker omdat er nog geen uitzicht is op betere tijden. Hier een stukje over Condor 2 voor iedereen die zich kapot verveelt nu je niet eens meer bij je schoonouders langs kan in het weekend.

Even voorstellen...

Ik ben Sander Terpstra en ik vlieg bij de GeZC. Vanaf Terlet vlieg ik graag overland en waar mogelijk pak ik mijn wedstrijden mee. Naast ‘het echte vliegen’ vlieg ik sinds een jaar of 2 ook online met Condor 2. In de digitale omgeving vlieg ik veel met ervaren wedstrijdvliegers, Daar leer ik enorm veel van op de momenten dat er niet in het echt gevlogen kan worden.

Condor 2 is een zweefvliegsimulator waar veel zweefvliegers in het winterseizoen te vinden zijn. De simulator is zo goed gemaakt dat niet alleen de Nederlandse Junioren kernploeg hier veel oefent. Ook het Duitse team is er veel te vinden in voorbereiding op de diverse grote wedstrijden. Van beginner tot zeer ervaren zweefvlieger heeft de simulator veel te bieden. Je kunt je grenzen verleggen door je eerste overlands digitaal te doen, jezelf trainen in het gebruik van flaps of het vliegen met water. Zelfs wereldkampioenen kunstzweefvliegen trainen tot 80% met deze simulator. Dit alles omdat de karakteristiek van de verschillende vliegtuigen tot in perfectie gesimuleerd wordt. Alle vliegtuigen die we binnen de GeZC hebben komen ook voor in de simulator. Ik ben persoonlijk van mening dat Condor 2 een ENORME hulp zou kunnen zijn binnen de opleiding van onze club. Zowel in de beginfase als tot jaren daarna..

Competitie - en realistisch!

Bijna dagelijks worden er vanuit de Condor community Nederlandse opdrachten georganiseerd, soms in langer competitieverband. De maandag is onze vaste avond waarop we boven Nederland een taak vliegen van zo’n anderhalf uur. Via Discord of Teamspeak kan er onderling gepraat worden zoals je in het echt de radio gebruikt. Hierdoor leer ik veel over verschillende theorieën en manieren van wedstrijdvliegen. De verschillende keuzes die ik maak kan ik eindeloos oefenen tegenover andere goed vliegende zweefvliegers. Natuurlijk blijft Condor 2 een simulatie, het raakt slechts op veel vlakken de werkelijkheid. Pas als je Condor 2 combineert met een VR-bril ontbreekt het voor mij enkel aan de G-krachten daar waar je met zo'n bril binnen no-time niet meer door hebt dat je in een bureaustoel zit.

Wat kan je ermee:

Het is onmogelijk om de hele simulator te beschrijven, hiervoor moet je het gewoon proberen. Hier een aantal pluspunten die ik ervaar. Zeker als het seizoen net weer is begonnen merk ik een enorm verschil als ik de hele winter door mezelf current heb gehouden met Condor. Op een gemiddelde maandagavond vliegen we met ruim 20 vliegers van alle leeftijden. Niet alleen alle leeftijden ook van alle ervaringsniveaus. Werkelijk iedereen is welkom. (Mogen we ook van een nieuwe zweefvlieger horen hoe dat is? red.)
- Perfectioneren Thermiekvliegen. In uiteenlopende omstandigheden.
- Padkeuze tijdens steken.
- Juist dolfijnen en MCReady vliegen.
- Finalglide vliegen.
- Omgaan met stress als je laag komt.
- Leren vliegen met de verschillende types en haar karakteristieken.
- Vliegen met water in verschillende types.
- Sleepstarten bij verschillende windrichtingen.
- Kunstzweefvliegen met de ASK21 of andere kunstzweefkisten.
- Omgaan met hellingthermiek, padkeuze door glooiend landschap.
- Oefenen rond andere vliegvelden over de hele wereld.
- Omgaan met wedstrijdstress, voor de start en tijdens de wedstrijd.
- Leren omgaan met externe vliegcomputers.
- Opdrachten leren lezen en efficiënt rondvliegen.
- Goed starten, bij normale start en regatta.

Hoe kan je beginnen?

Voor het spelen van Condor 2 heb je niet een overdreven goede PC nodig. Ik heb een doorsnee laptop die op Windows draait, wat ruim voldoende is om te spelen. Daarbij een goedkope joystick en een internet verbinding en je kunt gaan!

Deze link is naar de website waar je het één en ander kunt kopen en downloaden. Al met al ben je nog geen €100 verder. De best bestede euro's ooit.... Als je interesse hebt, kijk dan rustig even op deze site rond. De simulator kost zo’n €50, later kun je naar smaak vliegtuigen bij kopen. Gemiddeld kost een nieuw vliegtuig ongeveer een tientje.

Ervaring van Maurits Hebels, lid Junioren kernploeg

Voor de wedstrijdvliegers onder ons in Condor een fantastisch programma, omdat het vooral daarop is gefocust. Met de Junioren Kernploeg proberen we regelmatig in Condor te trainen. Helaas is het niet altijd mogelijk om met elkaar in het echt te vliegen, omdat we bijvoorbeeld over het hele land zijn verspreid, maar dan is Condor een goede oplossing. In een server kunnen 64 mensen deelnemen en bij de drukkere wedstrijden zitten deze regelmatig vol. In teamverband kunnen we dan tegen andere mensen vliegen en bekijken wat beter kan. Iets wat goed geoefend kan worden is bijvoorbeeld de communicatie tussen de vliegers. Na vele uurtjes Condor ken je elkaar en weet je wat je wel/niet hoeft te zeggen en de manier waarop, en dat kan in het echt miscommunicatie schelen. Ook is het mogelijk om XCSoar of SeeYou Mobile koppelen, waardoor je alle ins & outs van je navigatiesysteem al kunt leren kennen, zonder er ook maar een minuut daadwerkelijk mee gevlogen te hebben. Verder is het handig om de geleerde theorie toe te passen, bijvoorbeeld hoog of laag ronden afhankelijk van de wind. Voor iedereen met wedstrijdambities is Condor dus een perfect hulpmiddel om jezelf te verbeteren!

Wordt vervolgd...

In de volgende Nieuwsbrief horen we dus graag de ervaring van iemand die met weinig of geen zweefvlieg-ervaring de Condor-wereld is binnengevallen. En we vernamen dat internationaal 'onze' Condorcultuur is opgevallen; hoe gaat dat verhaal verder?