Rubberkabelstarts op Terlet

Voor de startmethode met de rubberkabel heb je droog weer, een stevig windje en vooral veel mensen nodig. Gelukkig hadden meer dan 30 VHZ-leden zich aangemeld.

De Vereniging Historische Zweefvliegtuigen (VHZ) had als afsluiting van het oldtimer zweefvliegseizoen een rubberkabelstartdag op Terlet georganiseerd. Na het maken van wat afspraken met Terlet en de uitbater van de Thermiekbel waren er een tweetal data geprikt. Het vliegen op Terlet in november was mogelijk omdat alle clubs dan zijn begonnen met het winteronderhoud en er niet meer wordt gevlogen. Alleen kan het weer in november de spelbreker zijn.

Een window van droog weer..…

Een paar dagen voor de geplande zaterdag werd het weerbericht van allerlei apps nauwlettend in de gaten gehouden. Er leek een window van droog weer te zijn tussen 10 en 16 uur met een lekker windje tussen de 25 en de 40 km/uur. Donderdagavond de knoop doorgehakt en een mail uitgestuurd dat het evenement door ging. De volgende ochtend gaven de weerapps regen tot één uur en verder op de dag ook kans op buitjes…. Dan maar gewoon afwachten hoe het weer zich op de dag zelf zou ontwikkelen. Zaterdagochtend 2 november om 10 uur stroomden de VHZ leden vanuit alle hoeken van het land de Thermiekbel binnen. Daar zijn we nog een tijdje blijven hangen want de regen kwam met bakken uit de hemel. Om half twaalf klaarde het echter op en met een lekkere zuidwestenwind vertrokken we naar het midden van de T strip.

Bomen in de weg

De Baby PH-801 van Wiek en de Prefect PH-194 van Martijn en Astrid werden gemonteerd. De eerste start van Astrid was een teleurstelling, de wind was door de lei van de bomenrij onvoldoende en de Prefect kwam niet los. Meer naar het westen opstellen leverde wel genoeg wind op en zo konden we mooie lange starts maken van soms wel 35 seconden. Bij een rubberkabelstart zijn veel mensen nodig. Twee keer zes mensen aan de kabel, vier mensen aan de staart, een startleider en een tijdschrijver.

Bungee start past bij historische zweefvliegtuigen

Om te kunnen starten heeft de VHZ meerdere instructeurs met een rubberkabelstart bevoegdheid. De VHZ heeft een aantal keren een bungeestart cursus op de Wasserkuppe (Duitsland) georganiseerd en daardoor waren er 12 leden aanwezig met een rubberkabel aantekening op hun LAPL brevet. Tien leden hebben op Terlet voor het eerst een rubberkabel start gemaakt.

Hard gewerkt, met mooi resultaat

Het was een hele prestatie, de hele dag sleuren aan het elastiek. De regenbuien zagen we in de verte langs drijven maar op Terlet bleef de zon schijnen. Onder ideale omstandigheden windkracht 4/5 en een heerlijk zonnetje hebben we 30 starts kunnen maken met een totale vliegtijd van 785 seconden. Natuurlijk is er ook gefilmd- door Jan Schets.

Dank en tot volgend jaar

Hierbij wil ik Terlet bedanken voor de mogelijkheid om deze oude startmethode te kunnen beoefenen. Ook de schaapherder bedankt, hij liet de schapen op een ander plekje grazen zodat wij lekker konden vliegen.
Na afloop hebben we heerlijk gegeten in de Bel, ook de nieuwe cateraar hartelijk bedankt.

Laten we proberen er volgend jaar weer zo'n feest van te maken.

Als je ook eens een rubberkabelstart wil maken kijk op de website van de VHZ ; lid worden van deze leuke club kan al voor € 22,-/jaar

Martijn Hoogenbosch

De foto's zijn van Joep Boon.

Foto 1: Veld briefing voor het starten met de rubberkabel
Foto 2: Start met de Baby en de 2x6 kabelhunden aan het werk.
Foto 3: Prefect net los, kabel zit nog aan de bungeehaak van het zweefvliegtuig.
Foto 4: De rubberkabel weer teruglopen naar de startplaats door de kabelhunden.
Foto 5: Prachtig weer, een zonnetje en een lekker windje.
Foto 6: Een top dag