Afgelopen jaar hebben Dennis en Monique (en Puck) een fantastische reis gemaakt door de USA naar het vliegfestijn "The Arizona Flying Circus in Motown." Op de vraag of ze genegen waren een artikel te schrijven werd gelijk volmondig Ja gezegd :) Lezende door het artikel kan je bijna niet anders al enthousiast worden, om het "af te maken" hebben ze er ook bewegend materiaal van wat te zien is op hun YouTube kanaal.


Paramotor USA 2020 Fly/Roadtrip by Dennis en Monique Groeneveld

Er zijn in Europa natuurlijk prachtige vliegplekken, maar ook buiten Europa vind je unieke plaatsen. Waaronder in de USA, waar de geweldig mooie en afwisselende, maar ook uiterst afgelegen en ruige landschappen, een enorme uitdaging bieden voor paramotor piloten. De overvloed aan ruimte, het goede klimaat (mits je de juiste staten kiest voor het jaargetijde) en de relatief soepele regelgeving bieden enorm veel vlieg mogelijkheden.

Omdat er nogal wat water tussen ons Nederlandje en de USA zit, heeft zo’n paramotor road trip best wat voeten in aarde en vergt wel enige voorbereiding. Het was overigens niet de eerste keer dat we met onze volledige vlieguitrusting naar de USA zijn afgereisd, eind 2018 hebben we onze eerste fly/roadtrip gedaan. En alle opgedane ervaring van die reis konden we bij de voorbereiding voor deze trip weer goed gebruiken, dan weet je inmiddels wel de do’s and dont’s, door schade en schande wijzer zo gezegd ;)

Dit keer hebben we ervoor gekozen om 2 rugmotoren mee te nemen (Skymax met Atom80), mooi lichtgewicht en deze kunnen eenvoudig gedemonteerd worden, wat ook niet geheel onbelangrijk is, aangezien je de motoren ergens in de desert naast je camper in en weer uit elkaar aan het halen bent. Verder hadden we 4 verschillende soorten schermen, zodat we onder veel verschillende (weers)omstandigheden konden vliegen.

Om dit allemaal in het vliegtuig mee te kunnen nemen, hadden we 2 koffers bijgeboekt, 4 grote koffers in totaal dus, naast de twee kleine koffers handbagage en een honden transportbox (kun je het je voorstellen?!). En vanwaar die honden transportbox? Nou zoals een aantal onder jullie weten, is onze trouwe viervoeter Puck altijd mee met vliegen, lessen, reizen, kortom overal en dus ook mee naar Amerika. Inmiddels is dit zijn tweede keer in een vliegtuig en hij is een kanjer op Schiphol.. vooral naar de stewardessen ;)

De motoren moeten uiteraard geheel brandstof vrij zijn en mogen ook niet dampen. Dus.. Carburateur schoon, nieuwe brandstof leiding mee, tank schoon, dop in de uitlaat en alles helemaal uit elkaar. Daarna alle onderdelen inwikkelen in bubbeltjes folie tegen het bumpen en stoten, want je wilt wel graag dat het allemaal ook een beetje heel aankomt. Volgens mij hebben we totaal zo’n 20 meter folie gebruikt, better safe than sorry.

En dan komt ‘het wegen’ om alle koffers onder de 23 kg te krijgen. Dus met alle koffers en tassen op de weegschaal, best humoristisch en je kan er niet een paar kilo bij jezelf afliegen.. (gewicht is niet helemaal gelukt ;-), dus moesten alsnog wat bijbetalen, maar ja het moest toch allemaal mee. En als je eenmaal aan de balie staat, laat je je paramotor (of de hond) toch maar niet staan.

Je kunt je natuurlijk wel voorstellen, dat het allemaal geen ‘piece of koekie’ is op een luchthaven. Inchecken is 1 ding, maar eenmaal geland in Los Angeles begint het hele circus opnieuw en mag je de douane ook uitleggen dat je echt alleen maar op vakantie komt, met je hele hebben en houden. Maar goed, als je na 2 dagen eenmaal naast je camper zit, na een eerste prachtige vlucht en de motoren zijn up and running…. dan voel je je echt wel de Koning en Koningin en de Prins.

En dan begint het eigenlijk pas goed: elke ochtend en elke avond vliegen, vliegen en nog eens vliegen. Tussendoor mooie stukken rijden en genieten van de steeds wisselende landschappen. We zijn deze keer in 3 staten geweest. Californië, Arizona, en Nevada, waar in februari en maart, het beste klimaat is.

Onze trip was om een vliegevenement heen gepland: The Arizona Flying Circus in Motown.
Een soort kopie van het Burning Man festival, maar dan voor piloten, een echt vliegend circus dus.
2 jaar geleden waren we op een paramotor evenement in Monument Valley UT, ‘Flying the Holy Grail’.
Daar hebben we een aantal paramotor piloten leren kennen, waar we nog steeds goed contact mee onderhouden. 1 van hen is Mo Sheldon, hij is eigenaar van het vliegveld Motown en is de organisator van The Flying Circus. Een geweldige kerel en een waanzinnig goede piloot en hij heeft net als wij ook een vliegschool.

Naast het vliegevenement op Motown airport hebben we nog op 9 andere locaties gevlogen. Onze gehuurde camper heeft het zwaar te verduren gehad, want de ene plek was nog meer afgelegen dan de andere. En als we dan echt niet meer verder konden rijden, dan vlogen we verder de outback in.
Ook dit vergt wel wat voorbereiding, want een motorstoring behoort bij het paramotor vliegen tot een reële kans en omdat we veel in de laatste uren van de dag vliegen, moet je voorbereid zijn op een overnachting in de wildernis. Allebei waren we voorzien van een survival pack met o.a. mes, touw, materiaal om vuur mee te maken, EHBO kitje, enz… en natuurlijk water en eten voor 24 uur. En niet te vergeten een simpel ‘plan de campagne’ voor 'wat als …. ‘
Wat eigenlijk niets meer is dan een vluchtplan en een back-up plan. Maar dan vlieg je uiteindelijk wel op plekken…. adembenemend. Er waren letterlijk vluchten bij, waar we samen hebben gevlogen en bijna geen woord tegen elkaar hebben gezegd, zo indrukwekkend.

We hebben ongelofelijk veel video en foto materiaal geschoten, waar nu films van aan het monteren. Waarschijnlijk hebben jullie al wat foto’s op instagram of facebook voorbij zien komen. Bij interesse, kunnen jullie deze films vinden op ons youtube kanaal: AeroForce TV

Als er Paramotor piloten zijn die ook plannen hebben om in de USA te gaan vliegen, kunnen jullie natuurlijk contact met ons opnemen voor meer informatie en kunnen we jullie wellicht helpen in de voorbereiding. 1 ding staat vast, het was alle moeite meer dan waard! En we zijn alweer plannen aan het maken voor USA tour 3 ;)

https://www.youtube.com/channel/UCoHPBDC9mFIxEm48H5tAJWw?view_as=subscriber