Zoals bij wel meer hobbies gebeurt, zijn er ook bij het zweefvliegen mensen die hun hobby verbinden met hun vak. Zo ook Corstian Boerman, die als software ontwikkelaar bezig is om technische snufjes te bouwen voor zweefvliegers.

“Waar ik nu mee bezig ben is er een voortvloeisel van dat ik met m’n broer ben gaan zweefvliegen. Onderweg naar huis na een dag op het veld ging het er altijd over wie de beste vlucht gemaakt had, wie het hoogste gekomen was, de beste thermiekbel gepakt heeft, de grootste afstand afgelegd had, enzovoorts.” aldus Corstian.

Irritatie maakt creatief

“Mijn grootste irritatie had altijd te maken met het uitlezen van vluchtrecorders. Je hebt nooit een SD kaartje bij je, en als je hem al bij hebt is die kwijt of kapot, afgezien van het feit dat de vluchtrecorders soms ook niet meewerken”. Als reactie hierop is hij begonnen met het bouwen van Skyhop, dat de vluchtgegevens automatisch verzamelt met behulp van onder andere FLARM.

Het bouwwerk breidt zich uit: ondersteunen van zweefvliegers

Toen hij met dit project begon heeft hij een aantal componenten gebouwd die helpen met het verwerken van vluchtgegevens, en deze met andere zweefvliegers gedeeld. Ondertussen is de focus verschoven naar het bouwen van een product dat vluchtgegevens toegankelijker moet maken voor zweefvliegers. Van de vluchtanalyse heeft hij recentelijk een demo gepubliceerd, en is hij op zoek naar feedback van andere zweefvliegers. Hij plaatste deze oproep ook op LinkedIn, waarmee juist ook niet vliegende vakgenoten uit zijn netwerk bereikt worden.

Zweefvliegen is aanmerkelijk interessanter dan het volgen van lijnvluchten...

Voor Corstian is het vooral een uitdaging om de gegevens te verwerken. “Juist de vluchtgegevens van zweefvliegtuigen zijn interessant. Bij lijnvluchten wordt er van A naar B gevlogen. Dat is juist niet het geval bij zweefvluchten. Daar is de vluchtinformatie veelal een reflectie van de weersomstandigheden en de manier waarop de piloot er op dat moment mee om is gegaan.”

Door vluchtgegevens eenvoudig weer te geven hoopt hij een breder publiek aan te kunnen trekken tot het zweefvliegen. “Als het WK zweefvliegen dezelfde aandacht zou krijgen als de Tour de France had ik de hele dag achter de buis gezeten.”

… komende weken kan het.....