Vereniging Historische Zweefvliegtuigen (VHZ) aan het woord.


De meesten van u zullen wel eens van ons gehoord hebben, want we zijn met ruim 300 leden niet alleen de grootste club, maar hebben onder de leden ook nog eens 180 Historische zweefvliegtuigen, waar van op dit moment meer dan 80 luchtwaardig. In totaal zijn er meer dan 50 verschillende types. Wat we niet hebben, en dat is bijzonder: we hebben geen vliegveld. De leden komen van alle clubs verspreid over Nederland, Interessant te weten: 25% van de Nederlandse vloot is Historisch dat wil zeggen ‘hout’! Onder de leden zijn 30 techneuten waar van velen de fijne kneepjes van onderhoud van ‘het oude hout’ in de vingers hebben.


In een van de komende Nieuwsbrieven zullen we nog terugkomen op de historie van onze club en de activiteiten, dit stukje gaat over de voorjaarsrally op de Noordkop; vliegend kleurrijk oud hout, bungy launching, water, families.


In het kort de doelstellingen van de VHZ:
“De vereniging heeft ten doel het in luchtwaardige staat houden of brengen van historische zweefvliegtuigen, het bouwen van replica zweefvliegtuigen met historische waarde, het verzamelen van technische data zoals tekeningen en het bevorderen van de kennis van de historie van het zweefvliegen, zulks in de meest ruime zin. De vereniging stelt haar expertise ook ter beschikking aan derden.”

Foto: Een Ka-8, een Pirat en een Sky…..

Elk jaar heeft de VHZ een aantal activiteiten, een daarvan is de voorjaarsrally. Omdat we geen vliegveld hebben laten we ons uitnodiging door clubs die dat wel hebben, waar we altijd zeer gastvrij ontvangen worden. Soms is dit gekoppeld aan een jubileum van de club, niets houdt u tegen contact met ons op te nemen. Dit jaar was de rally van 30 April tot 2 juni, en vond plaats op Zweefvliegcentrum Noordkop, Slootdorp, een spiksplinternieuw zweefvliegcentrum van alle gemakken voorzien. Een nieuw veld? Jawel, een unicum voor Nederland, al moest er wel eerst een ander veld gesloten worden. Er zijn dus wel degelijk mogelijkheden voor uitbreiding, als de wil van de lokale overheid er maar is. Er waren 25 deelnemende Historische Zweefvliegtuigen met 48 vliegers en hun familie, in totaal ruim 100 deelnemers, inclusief kinderen. De eerste dag was er windkracht 5-6, goed voor bungy launching. De club heeft een eigen bungy en een aantal LAPL bungy instructeurs. Er zijn ook al tientallen leden die hun bungy aantekening op hun brevet hebben.

- Daar wijden we een apart artikel aan!

De rest van de week was er minder wind en werd er ook regelmatig thermiek gevlogen. Als je van Noordkop vliegt ben je voor een groot deel omgeven door water, Texel is zichtbaar, je kunt de gehele Afsluitdijk zien en een groot deel van het IJsselmeer. Aan de andere kant, landbouwgrond, keurige rechthoekige velden met gewassen, hier en daar een bosschage, maar vooral vlak; fascinerend om hier te vliegen.

Op een gewone club-vliegdag is het wit dat de klok slaat, wit! Bij historische luchtvaart staat er een rij gekleurde vliegtuigen van allerlei model en formaat: Prefect, Baby, T21c, Sky, Elfe, maar ook Pirat, Sagitta, ka-4, 6, 7, 8 en 13.

In deze club is de familie haast even belangrijk als de zweefvliegtuigen; levenslange vriendschappen ontstaan. De avonden worden o.a. gevuld met een provincie avond, hapjes uit alle provincies, een BBQ en vooral veel buurten. Iedereen kent elkaar en nieuwe leden worden snel opgenomen. Er werden 15 bungy launches gedaan, met een totale tijd van 180 seconden! 191 lierstarts met een totale tijd van 66 uur. De volgende activiteiten staan al op de agenda, kijk daarvoor naar onze website.

Foto's zijn van Jan Das en Per Staugaard