Zoals in de vorige nieuwsbrief aangekondigd, werd in plaats van het gebruikelijke NK in de tweede helft van mei, vanwege Corona dit jaar het eerste E-NK gevlogen. De wedstrijd kreeg officiële status, ondersteuning van de NK-organisatie en van de KNVvL, mocht de bijbehorende websites en Facebookpagina’s gebruiken – en ging van start met twee oefenavonden.

Bijna alles is nieuw aan deze eerste editie

Voor iedereen was het een sprong in het diepe: de fijne kneepjes van Condor2 onder de knie krijgen, je opstelling optimaliseren, de weergave mogelijkheden verkennen, oefenen met commentaar geven, merken dat je echt met deelnemers in de cockpit live online kunt praten… Het was een prachtig kampioenschap, waarbij zowel vanaf Terlet als in de Alpen werd gevlogen. Het weer, wie maakt het weer? Wij! Kwam al snel als reactie. Zo was het elke avond vanaf 20.00 vliegbaar, maar soms uitdagend weer, waren er pittige maar haalbare opdrachten en werd gepuzzeld met de wedstrijdreglementen. De internationale zweefvliegorganisaties zien inmiddels Condor-wedstrijden als mogelijkheid om veilig te experimenteren met nieuwe regels.. De online youtube weergave maakte dat de wedstrijden goed te volgen waren, beter dan een gewone wedstrijd. Er waren dan ook veel kijkers op https://www.youtube.com/channel/UCZ5ABkyfIuy7fti1oMXIeVQ , de opnamen bleven staan en zijn inmiddels nog veel bekeken.

Leerzaam ook door gastpresentatoren en bovenin meelopende tekst

Het effect werd versterkt door het commentaar van Sander en Wiek; sommige avonden schoof een zeer ervaren wedstrijdvlieger aan. Dat leidde tot meer inzicht in wedstrijdvliegen en ‘hoe de cracks het aanpakken’. Een vondst was ook de meelopende tekst bovenin beeld, waar vanaf de grondbeginselen van het zweefvliegen zaken werden uitgelegd. Zo konden ook relatieve buitenstaanders het spel begrijpen – en wie weet, willen ze het ook eens proberen

..en wie ging er met de prijzen vandoor?

De organisatoren hadden bij een aantal sponsoren heel wat toepasselijke prijzen bij elkaar gesprokkeld; tijdens de prijsuitreiking in een grote ZOOM sessie deelde de wedstrijdleiding die uit voor allerlei deelprestaties. Maar het belangrijkste natuurlijk: Wie werden de eerste Nederlandse E- Kampioenen?

De officiële uitslag bleek nog wel even een puzzel te zijn. Ook deze grote wedstrijd kreeg te maken met interpretatieproblemen (‘protesten’) waarvan het fijne hier nu even niet relevant is. Wel leerzaam voor het verder uitwerken van de E- regels… In de twee klassen wonnen de hoogst geplaatste Nederlandse deelnemers elk een fraaie beker, beschikbaar gesteld door de Afdeling Zweefvliegen en persoonlijk uitgereikt door ABZ-lid Wedstrijdvliegen Nico Koster.

In de Non-flap klasse was Tim Kuijpers de hoogste Nederlander, in de Flap klasse Reinier van Rijnberk. Ook die prijsuitreikingen werden gefilmd en zijn online te vinden. De enige niet-virtuele ontmoetingen van dit E-NK! De complete uitslagen en veel andere informatie vind je op de wedstrijdpagina https://www.nkzweefvliegen.nl/news.php

Dank aan ..

…alle organisatoren (kernteam, ICT ondersteuning, NK-ploeg), de systeembeheerders die bereid waren hun software aan te passen, sponsoren, gastsprekers, … en alle deelnemers natuurlijk die zich een aantal avonden zo sportief in de strijd hebben geworpen.

En vooral aan de twee initiatiefnemers die een ‘goed gek’ idee kregen én het lef en de energie hadden om het tot uitvoering te brengen. Het heeft behalve een goed alternatief voor een geannuleerd NK, heel veel opgeleverd. De uitdaging voor ons allen is om deze nieuwe inzichten te benutten!

Wie geïnteresseerd is in het hele verhaal met alle ins & outs: lees de LongRead van Sander

Bestand Type Grootte
Het eerste officiele E NK pdf 147,597 KB

Hieronder een aantal afbeeldingen: Visualisatie Thermiek; Visualisatie Keerpunten; Top View Hoge Resolutie Map; Split screen 2 klasses; Motorgebruik; Live Cockpit; Finish; Externe cameraposities