Een keer proberen

Dat kan! Om te kijken of de sport wat voor je is kan je terecht bij de verenigingen die zijn aangegeven bij Vlieglocaties. Sommige verenigingen hebben een tijdelijke ledenstop omdat ze nieuwe zweefvliegers graag goed willen begeleiden en al meer leerlingen hebben. Veel clubs hebben een vorm van proeflidmaatschap. Eén keertje vliegen zegt niet zoveel; vinden zij. Je merkt pas echt of het wat voor je is als je een paar dagen meedoet.

Je leeftijd

Het kan officieel vanaf 14 jaar, maar als je in de loop van het seizoen 14 wordt kan je al op je 13e beginnen! Ook als je wat ouder bent kan je leren zweefvliegen, maar dan duurt het soms wat langer om het onder de knie te krijgen.

Voorwaarden

Om te mogen vliegen moet je een medische keuring ondergaan. De club kan je hier verder over informeren. De eisen zijn niet heel streng. Een bril is in principe geen probleem.

De keuring dient bij een erkende keuringsarts te gebeuren. De minimale keuring die je nodig hebt is een "LAPL medical".

Kosten

Clubs hanteren elk hun eigen tarief gebaseerd op hun 'kostenplaatje': onder andere de veldhuur en het bezit van vliegtuigen. Meestal ben je - inclusief lidmaatschap KNVvL - voor zo'n € 1000,- per jaar wel klaar; jongeren vanaf 14 tot ca 21 jaar kunnen rekenen op een paar honderd euro korting. Dat komt neer op ongeveer 65 euro per maand!

Materiaal

Je hoeft geen materiaal aan te schaffen. Je vliegt in vliegtuigen van de club en de - goed opgeleide - instructeurs geven je gratis les!

Waar kan je zweefvliegen?

Een club vliegt meestal vanaf een eigen veld, maar sommige clubs vliegen regelmatig bijvoorbeeld op Nationaal Zweefvliegcentrum Terlet omdat in hun eigen omgeving beperkingen gelden qua hoogte of tijdelijke omstandigheden. Zie voor clubs en locaties onder de rubriek locaties.

Hier en daar tijdelijk extra drukte...

Omdat we in de Corona tijd een paar maanden niet hebben kunnen vliegen is er bij sommige zweefvliegclubs voorlopig geen plaats voor nieuwe leden. Hun leerlingen hebben veel lessen gemist en die zijn ze nu aan het inhalen. Daarmee zijn hun tweezitter-vliegtuigen helemaal volgeboekt.

Maar dat geldt niet voor alle clubs. Mocht de club van je eerste voorkeur melden dat er nu geen plaats is dan kan je het ook proberen bij:

Twentsche ZweefvliegClub in Enschede, AeroClub Salland, Vliegclub Hoogeveen, West Brabantse Aero Club (Woensdrecht), Rotterdamse Zweefvliegclub (vliegt op Deelen), Vliegclub Midden Zeeland, ZC Haamstede, en ook bij de Zweefvliegclub Eindhovense Studenten, met een aangepast programma maar wel voor een speciale prijs...

En het is ook mogelijk om bij de GAE een week zweefvliegkamp mee te maken in Frankrijk in de herfstvakantie! Je maakt dan in 1 week veel starts en je vordert snel. Dan kan je volgend voorjaar bij een club naar keuze verder vliegen.

Hoe lang duurt het om te leren zweefvliegen?

Je begint in de tweezitter met een instructeur en krijgt de beginselen van de theorie; als je regelmatig een weekenddag komt, en zeker als je deelneemt aan een zweefvliegweekkamp, heb je na ongeveer 50-80 starts kans dat je solo mag vliegen! Dat kan na een maand of 4. Als je al ouder bent en / of minder vaak kunt komen heb je waarschijnlijk meer starts nodig.

Brevet

Na je eerste solo ga je door met oefenen, af en toe weer met instructeur. Je leert de fijne kneepjes en krijgt meer vertrouwen. In de winter worden theorielessen aangeboden; die helpen je door het theorie-examen. Daarna volgt de voorbereiding op het praktijkexamen. Alles bij elkaar ben je minimaal twee seizoenen bezig; dan heb je een brevet en mag je in heel Europa zelfstandig zweefvliegen!

Na het behalen van je brevet nog een heel leven aan ontwikkel mogelijkheden! Lees er hier meer over.