Ervaringen met het doen van SPL theorie examen in België, door Alex van ’t Hul

Op 20 maart 2024 deed ik SPL theorie examen in België. De belangrijkste reden voor mij om het in België te doen was de mogelijkheid om het examen wekelijks te doen. Dit in tegenstelling tot Nederland waar het examen 3 keer per jaar wordt georganiseerd. In het geval je een of een paar deelexamens niet zou halen kun je relatief snel op voor een herexamen. Het geeft je bovendien de mogelijkheid je op een deel van de stof te concentreren en een volgende keer op de rest te focusseren. Zo kun je het examen als het ware opsplitsen.

Aanmeldprocedure

Aanmelding en uitnodiging voor het examen verloopt gemakkelijk en snel. Ik diende op zaterdag 17/2/24 de benodigde documenten in (aanvraagformulier, ATO/DTO certificering en aanbeveling vanuit club) en reeds op maandag 19/2/24 had ik een reactie om betaling te doen. Binnen een uur na betaling kwam de uitnodiging om aan te geven wanneer het examen kon worden ingepland. Examen kan wekelijks in Brussel, meestal op woensdag.

Informatie is te vinden op: https://mobilit.belgium.be/nl/luchtvaart/vliegen-met/zweefvliegtuigen/piloot/examens

Examenlocatie

Het examen wordt georganiseerd in de lokalen van de FOD Mobiliteit en Vervoer, Vooruitgangstraat 56 in 1210 Brussel. Het FOD is in 5 minuten te voet te bereiken vanuit het Noord-Station in Brussel. De trein vanuit Breda brengt je daar direct in 1 ¼ uur en 30 euri (retour).

Het examen

Het examen wordt digitaal afgenomen in een taal naar voorkeur. Je kunt de volgorde van de deelexamens zelf bepalen en eventueel tussendoor een pauze nemen. Het lukte mij om in een kleine 2 uur achter elkaar de 9 deelexamens te maken. De theorie cursus van de club (GLC), de Nederlandse lesstof en oefenexamenvragen van Corporaal (https://www.lms-zweefvliegopleiding.nl/login/index.php), (Vlaamse liga (https://zweefvliegexamen.be/) en Mobilit (https://aircademy.lplus-teststudio.de/#/startpage) bereiden je goed voor, ook voor het Belgisch examen. Ik zat er met een mannetje of 10 tegelijkertijd. Op de terugweg reeds via email de uitslag (certificaat) ontvangen. 😊