DONAC - een nieuw begrip voor zweefvliegers. Het Dutch Open National Aerobatic Championship.

Tijdens de DONAC, van 2 t/m 4 september j.l., hebben drie
zweefvliegers deelgenomen aan deze van oorsprong ‘powered aerobatic’ kampioenschappen.
De Open Nationale kunstvliegkampioenschappen worden georganiseerd door de vereniging VINK (Vliegen Is ‘N Kunst)

Tussen al het gemotoriseerde geweld, zoals bijvoorbeeld de Pitts, de Extra en de Yak, deden twee vrijwel geluidloze Fox zweefvliegtuigen mee.

Drie deelnemers, een nationaal kampioen

De deelnemers waren Lars Hofman, Bjorn Strayer en Erwin Vorenhout. Zij hadden zich goed voorbereid getuige de mooie resultaten.

Lars (ZC Deelen) werd nationaal kampioen met een overall percentage van 82.101%. Erwin (ZC Flevo) vergaarde 77.802% op een tweede plaats en Bjorn (Vliegclub Midden Zeeland) werd derde met 77.741%.

Voor de uitslagen van de DONAC zie: www.vliegeniseenkunst.nl/results/DONAC2021/

op de foto van links naar rechts: Bjorn Strayer, Lars Hofman, Erwin Vorenhout.

WK deelname komt serieus in beeld

Alle drie hebben aangetoond, in de advanced klasse, op hoog niveau te kunnen kunstzweefvliegen. De Commissie KunstZweefvliegen heeft dan ook besloten om te streven naar deelname aan de WK (WAGAC, World Advanced Glider Aerobatic Championship) 2022 met een aantal nog te selecteren kunstzweefvliegers.

Succesvol evenement, voor herhaling – en uitbreiding - vatbaar

De DONAC organisatoren waren heel content met de deelname van zweefvliegtuigen. Het bleek prima met gemotoriseerd kunstvliegen te combineren. Er was zelfs de vraag vanuit de organisatie of volgend jaar meer kunstzweefvliegers willen deelnemen, zo mogelijk ook in een lagere klasse.

Al met was het een zeer succesvol kunst(zweef)vliegkampioenschap. De DONAC organisatie verdient een dikke pluim voor de geweldige organisatie en medewerking!

Belangstelling voor kunstzweefvliegen?

De Commissie hoopt dat dit soort wedstrijden een stimulans zal zijn voor zweefvliegers en clubs om zich wat verder te verdiepen in deze mooie tak van de zweefvliegsport.


Meekijken vanaf de vleugel? Link naar een video van de Fox PH-1091 met Bjorn Strayer tijdens de DONAC. Het programma dat hij vliegt op de video is de unknown 2.

https://www.youtube.com/watch?v=hRItXWCdBAs

Sape Miedema