Tijdens de EAG* meeting 15 januari j.l. was één van de onderwerpen: ‘drones’. Afgelopen jaar is de nieuwe (Europese) droneregelgeving geïmplementeerd. En alhoewel er qua drone ontwikkeling binnen Nederland op dit moment weinig te melden valt, gaat het proces van nieuwe(re) regelgeving en uitwerking hiervan langzaam wel verder.

*EAG: European gliding union Airspace Group

Inrichting van het gecontroleerde luchtruim: bemand en onbemand

Grootste discussie tot nu toe is de inrichting en uitvoering tussen gecontroleerde luchtvaart en drones. Dit neigt naar totale separatie tussen drones en gecontroleerde bemande luchtvaart.

Op dit moment nog niet structureel. Maar in de toekomst, vanwege toenemende behoefte door zowel Defensie als Civiele gebruikers, zal de frequentie aan TGB’s toenemen. Waardoor in klasse E luchtruim regelmatig grotere gebieden niet toegankelijk worden.

Dan de ongecontroleerde luchtvaart – zweefvliegers bijvoorbeeld

Betreffende kleine drones en U-space is onlangs weer een stap gezet richting nieuwe regelgeving. Om ongecontroleerde luchtvaart en U-space te combineren is onderlinge zichtbaarheid nodig (VFR, het ‘See and Avoid ’principe), dat lijkt te neigen naar transponder mode S met ADSB. Als alternatief geeft de regelgeving ook de in ontwikkeling zijnde technieken gebaseerd op 5G.

De inzet die wij als zweefvliegers hebben is dat nieuwe avoidance apparatuur volledig compatibel moet zijn met de huidige installaties. En dat nieuwe hardware in samenspraak met de zweefvlieg community ontwikkeld wordt. Ook pleiten wij ervoor dat er voor één standaard gekozen wordt. Dit om te voorkomen dat er straks een lappendeken van (on)mogelijkheden komt om ergens te kunnen vliegen.

Altijd veilig buiten mogen landen

Daarnaast, ook zeker van belang, moet geregeld worden dat ongemotoriseerde luchtvaart te alle tijden onaangekondigd in U-space moet kunnen zakken, om veilig buiten te landen. Op dit moment geeft de (beoogde) regelgeving hier geen uitzondering voor.

Wordt vervolgd

De eerstvolgende stap is 15 februari a.s. met de online EASA workshop:

Workshop on NPA 2021-14 - AMC/GM to support the U-space regulatory framework

Vanzelfsprekend houden we jullie op de hoogte!

CLR, Ronald Kaay en Edo Kwant