door Storm Tromp

Ik ben Storm Tromp. 18 jaar oud en inmiddels iets meer dan 2 jaar vliegend bij zweefvliegclub GLC Illustrious.

Afgelopen zaterdagochtend (13 april, 2024) kwam er een berichtje in de babbelbox, dat is de groepsapp waar van alles en nog wat ingeschreven wordt door leden van GLC. Er werd verteld dat er een Antonov (A124) ieder moment kon landen op vliegbasis Gilze-Rijen. Ik was daar erg enthousiast van geworden en sprong zoals gewoonlijk op mijn scooter om richting de club te rijden (gelegen naast de vliegbasis).

Hij was al geland

Bij aankomst op de club bleek het immense toestel al geland. Er stond een behoorlijk aantal vliegtuigspotters die een glimp van het toestel probeerden op te vangen. Aan het begin van de ochtend werd zelfs het pad naar het clubhuis geblokkeerd door geparkeerde auto’s van de spotters. De politie moest er aan te pas komen om de weg naar de club weer vrij te maken. Ze zeiden dat het vliegtuig rond 14:00 weer zou vertrekken met twee (gedeeltelijk) gedemonteerde Chinook-helikopters voor de NAVO-missie in Irak.

Nog niet zweefvliegen, eerst maar werken dan - en even vlakbij de Antonov

Door de komst van de Antonov hebben wij ons vliegbedrijf moeten verplaatsen naar een later punt op de dag. Dit gaf ons mooi de gelegenheid om de CZ (ASK-21, PH-1018) in de loop van de ochtend weer klaar te maken om na het winteronderhoud terug te komen in het vliegbedrijf. Rond 12 uur waren we klaar en konden we richting het veld om hem te gaan monteren. Ondertussen was daar nog steeds die reusachtige Antonov zich aan het klaarmaken voor vertrek. Gezien het feit dat GLC illustrious vanaf een militaire basis vliegt, beschikken de leden over een defensiepas waarmee toegang tot de basis mogelijk is. Zo ook afgelopen zaterdag. Ik reed op mijn scooter de basis op, naar onze shelter waar de andere zweefvliegtuigen van onze club stonden geparkeerd en waar we mooi de CZ konden monteren. Op de weg naar de shelter kwam ik dan ook langs de Antonov. Ik denk dat ik er in een straal van 30 meter omheen reed. Ik schrok van de enorme grootte. Dat dit hier heeft kunnen landen, wauw!

een brutaal mens heeft de halve wereld

Eenmaal bij de shelter had ik met een paar jongens afgesproken dat we zo hard als we konden zouden gaan rennen naar het punt waar we de landingsbaan mooi konden overzien zodra we het geluid van startende motoren hoorden. Dit gebeurde dan ook rond een uur of 1. De CZ stond nét weer in elkaar, een perfect moment dus! We snelden naar dit punt ter hoogte van de luchtverkeerstoren van Gilze Rijen. We keken even naar rechts om te kijken of we hier mochten staan, en kregen al snel een duim terug van een luchtverkeersleider op de toren. We waren al erg enthousiast! Joost van Tilborg, een instructeur van de club, liep ook mee. Joost liep, zonder dat wij het wisten of zagen, naar de toren en vroeg of we erop mochten om de start van de Antonov van een nog mooier punt te kunnen bekijken. En het mocht! Met 4 jongens mochten we de toren op, en Joost liet ons gaan. ( Storm is die jongen met pet..) Duizendmaal dank aan Joost. Eenmaal op de toren was het genieten geblazen. Wat een prachtig uitzicht hadden we op het vertrek van dit magistrale toestel. Mijn dag kon niet meer stuk.

De extra's bij het vliegen: bijzondere vliegtuigen en clubs die elkaar helpen

Dit maakt het vliegen op Gilze-Rijen dan ook zo prachtig. Omdat we op een militaire basis zitten kan er onverwachts een totaal andere wending in de vliegdag zitten. Zo maak je dingen mee die je anders niet zou zien. Ik denk dat ik menig vliegtuigspotter jaloers maak als ik zeg dat ik doodnormaal op mijn scooter achter de Antonov langs heb gereden op een niet zo grote afstand, haha. Onderhand maakte Jeroen Meijer de een foto terwijl hij voor ons clubhuis stond.


Om 14:00 konden we dan zelf weer gaan zweefvliegen. Wat een dag nu al! Vliegclub Haamstede was die dag (en nog een paar andere dagen) bij ons te gast omdat hun eigen veld niet vliegbaar was door wateroverlast. Het was erg gezellig. Het is mooi om te zien dat we elkaar als clubs helpen op het moment dat de een bijvoorbeeld niet kan vliegen. En je leert zo ook nog eens nieuwe enthousiaste mede zweefvliegers kennen en hun mooie verhalen. Na nog best wat thermiekvluchten stopten we met vliegen rond een uurtje of 8. Net toen we bezig waren met het afronden van de dag kwam de pizzabezorger langs met onze bestelling. Samen met Haamstede hebben we nog gezellig voor de voorkant van onze shelter de pizza’s opgegeten waarna we samen de kisten gingen schoonmaken en terug in de shelter zette. Het was erg gezellig dat Haamstede er was. En komende zomer zullen wij als club daar op bezoek gaan om te genieten van het prachtige Zeeuwse land vanuit de lucht. Tot dan! Wat een mooie dag was dit.

foto Thomas Prins