door Simon van den Eijkel

10.000 uur, dat is wat je, volgens onderzoek, nodig hebt aan ervaring om ergens echt goed in te worden. Of je nu schaker bent, chirurg of muzikant, met genoeg uren aan ervaring en de juiste randvoorwaarde kan iedereen de top bereiken. Maar voor het vliegen is 10.000 uur geen gemakkelijk opgave: Als je elke dag acht uur vliegt ben je zo’n drie-en-een-half jaar bezig. Als je, week in week uit 10 uur vliegt, bereik je het pas na ongeveer 20 jaar. Het is daarom ook niet gek dat er maar een handjevol zweefvliegers zijn die deze magische grens bereiken. Maar het onderzoek geeft ons wel richting: Winnen gaat niet over talent maar over oefenen, oefenen en oefenen.

"Mag ik vandaag een clubkist mee?"

En als je in het zweefvliegen uren wilt maken, dan gaat dat eigenlijk niet zonder eigen kist. Mijn club, ZCDeelen, heeft me altijd alle mogelijkheden gegeven om te vliegen, maar andere leden moeten ook aan hun trekken kunnen komen. Gelukkig bood de Stichting Zweefvliegevenementen Nederland (SZN) uitkomst! Zij stellen jaarlijks twee LS4-en ter beschikking aan de junioren kernploeg en ik heb bijna 3 jaar mogen vliegen op de PH-1632, Callsign Alpha Uniform.

AU

Een vliegtuig dat ik kosteloos mocht gebruiken voor wedstrijden en om te werken aan mijn urentotaal. Het is een callsign dat warme gevoelens bij me oproept; Vluchten in Denemarken, Litouwen en Tsjechië en de mooiste toernooien die ik tot nu toe heb mogen vliegen. Het is ook een vliegtuig waar je meteen een hoop vrienden bij krijgt. Vrienden in de vorm van techneuten, bestuursleden, sponsoren, donateurs en andere junioren. Allemaal vrienden die we hard nodig hebben om beide LS4-en vliegend te houden en dat maakt dat het niet mijn vliegtuig was maar een vliegtuig van ons allemaal

Alleen voor junioren!

Nu ik bijna 26 word komt het einde op de Alpha Uniform dichtbij. En ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik er geen traantje om heb gelaten. Het is een vliegtuig dat ik van binnen en van buiten ken en waarmee ik inmiddels een band heb (mijn niet-zweefvliegvrienden verklaren me voor gek als ik dit zeg, maar echte zweefvliegers zullen het hopelijk begrijpen). Gelukkig staat er een nieuwe generatie te springen om hun uurtjes te maken op beide LS4-en en zij zullen, op hun tijd, beide kisten ook weer doorgeven aan de volgende generatie. Maar wie is die volgende generatie? Ben jij het? Vlieg dan de juniorenwedstrijd, vlieg de zomerwedstrijden en word aspirant bij de junioren! Dan is de Alpha Uniform misschien over een paar jaar jouw vliegtuig en stuur jij richting die magische grens van de 10.000 uur.

... oudere zweefvliegers: Goed verhaal toch?

In het verhaal kom je de rollen tegen van 'sponsor' en 'donateur'. En een stichting. Wil je bijdragen: hier is je kans!