Een finish van Sjors van Loon in de Ag, een van de Tulip kisten voor de Junioren Kernploeg. Foto Willemijn de Lange


NK 2019: uitstekend vliegweer met 54 deelnemers en een gezellig en veilig wedstrijdverloop.

Op 1 juni werd het NK afgesloten met de huldiging van winnaars in vier klassen. Na 7 wedstrijddagen met uitgeschreven opdrachten van 125 tot wel 541 kilometer, dus met gemiddeld uitstekend vliegweer, veel gezelligheid en zonder incidenten.


In de Open Klasse voerde uiteindelijke winnaar Ronald Termaat vanaf het begin – op één dag na – het klassement aan, in de 18 meter klasse gold dat in de overtreffende trap voor Steven Raimond. Die had natuurlijk al een week voor aanvang (op 14 mei) de toon gezet met zijn 1000 kilometer vlucht. Idem voor Jeroen Verkuijl voor de combi klasse.


In de clubklasse stond de uiteindelijke winnaar Roelof Corporaal na 3 wedstrijddagen nog op plaats 5. Thies Bruins heeft tot aan de laatste dag aan de top van het klassement gestaan maar werd uiteindelijk tweede. Bijzonder is dat deze jonge vlieger nauwelijks wedstrijdervaring had. “Ik heb tijdens deze wedstrijd alle denkbare emoties aangetikt”, vertelde hij desgevraagd bij de benoeming tot ‘rookie of the year’ in zijn klasse. Op dag twee won hij met een snelheid van 114 km/u. Uberhaupt werd er snel gevolgen in de clubklasse. De slotdag in die klasse werd gewonnen door Jelmer Vis. Opmerkelijk dat de uiteindelijke winnaar van de clubklasse geen enkele dagoverwinning kon vieren, hij was dus uiteindelijk wel de meest constante vlieger.


Opvallend: de goede scores van de Friese Aero Club. In de clubklasse eindigden ze op 1,3 en 5. De GeZC was oppermachtig in de Open klasse met plaats 1,3,4,5,6. In de beide andere klassen behaalden meer clubs goede resultaten.


De wedstrijd is georganiseerd door de Gelderse Zweefvliegclub en mogelijk gemaakt door de medewerking van tientallen vrijwilligers en de medewerking van de overige clubs op Terlet. Waarvoor veel dank, en tot volgend jaar!