Uitgelicht no.5:

"Ongenode gast in Nederland- Messerschmitt Me 262"

door Arno Landewers

Onlangs verscheen bij Verenigde Vleugels een nieuw deel uit de boekenserie "Uitgelicht”. Verenigde Vleugels geeft zes maal per jaar een tijdschrift uit rond historische luchtvaart en luchtvaart historie.

Het tijdschrift wordt uitgegeven door een stichting waarin de KNVvL Algemene Luchtvaart Afdeling (ALA), Luchtvaartkennis en de afdeling Historische Luchtvaart samenwerken.

Het nieuwe deel van “Uitgelicht” gaat over de Messerschmitt Me 262 straaljager. Het is het eerste Nederlandstalige werk over dit vliegtuig. Vanaf de zomer van 1944 nam de Duitse luchtmacht, de Luftwaffe, de Me 262 in gebruik. Het toestel was daarmee het eerste operationele straalvliegtuig. Vanaf september 1944 was de Me 262 ook regelmatig te zien in het Nederlandse luchtruim; diverse exemplaren zijn in Nederland verongelukt.

Van één van deze machines zijn grote wrakstukken te bewonderen in Museum Deelen. Een andere Me 262 met een Nederlandse connectie is nog altijd te bezichtigen in Engeland. Ook blijkt het Nationaal Luchtvaart Laboratorium in Amsterdam tijdens de oorlogsdagen windtunnelonderzoek te hebben verricht aan een geavanceerde Me 262 versie, overigens zonder dat dit voor de Nederlandse onderzoekers duidelijk was.

Verder blijkt een voormalige KLM vlieger, die bij de Luftwaffe in dienst was getreden, in 1945 te zijn omgeschoold op de Me 262. Het boek, van de hand van Luchtvaartkennis hoofdredacteur Arno Landewers, gaat in op ontwikkeling, productie en operationeel gebruik van de Me 262. Ook beschrijft het boek uitgebreid de operaties van de Me 262’s boven Nederland, en gaat ook in op de betekenis van de Me 262.

Ook het boek lezen?

Het boek "Ongenode gast in Nederland- Messerschmitt Me 262" kost €15,50. Het boek is verkrijgbaar de mail: [email protected] en bij Museum Deelen.


Boekbesprekingen:

  • Günter Endres, Driving Force- The history of Sabena Belgian Airlines and Predecessor, European Airlines, 2021.
  • Günter Endres, Pioneering Spirit - The story of Air France and Predecessors, European Airlines, 2021.