Zaterdag 16 november trok het Nederlands General Aviation Symposium (NGAS), voorheen GA-Workshop, ruim 80 deelnemers. Organisatie van het NGAS was een samenwerking tussen de partners KNVvL, AOPA-NL en het Nederlands Instituut voor Navigatie (NIN). Thema was dit jaar 'Flying beyond the Horizon: Belevenissen, Avonturen en Lessons learned'.

Verslag

Onder leiding van inspirerend dagvoorzitter, Hans Nordsiek, voormalig KLM captain B-777 en Aviation Storyteller, werd het gevarieerde programma tot op de minuut nauwkeurig, deskundig en geanimeerd afgewerkt. Kenmerkend was dit jaar het goeddeels internationale sprekersveld in een variatie in disciplines. Opzet was het symposium vooral mee te geven dat de GA nog altijd de bakermat van de luchtvaart is, en bron van inspiratie voor velen. Dit kwam in de presentaties van de sprekers naar voren. Niet een maar twee vrouwen hielden een presentatie, en al snel bleek dat passie en volhouden hun motto was.

  • Valerie de Reymaeker uit Brussel vertelde over haar vlucht rond heel Afrika in een ex-Israeli militaire Piper PA 18. Talloze problemen en obstakels werden overwonnen; ook werden trips rond de Zwarte Zee gemaakt.
  • Nathalia van der Ark vloog uitgebreid rond in Zuid-Europa. Op de terugweg langs de Dalmatische kust kreeg ze een klein technisch probleem met het landingsgestel van haar Piper Arrow met grote problemen bij afhandeling. Het weerhield haar gelukkig niet van verdere plannen.
  • Sam Rutherford vertelde over bijzondere lange afstandsvluchten en rallies ondernomen; zijn expertise deed hij op als Army helikopter vlieger oa. in Ulster. Zijn firma prepare2go helpt vliegers met voorbereiding van ambitieuze vluchten.
  • Peter Novak van Meandair vertelde over het door zijn firma ontwikkelde 4D synthetic weather forecasting systeem, plus verdere projecten.
  • Stephen van Dijck, ex Klu, ex KLM vertelde over het probleem loss of control in de luchtvaart, verlicht met veel ook numerieke voorbeelden. Zijn firma AFTM verzorgt training op dit gebied.
  • Pieter van Dijk van MAF vertelde over hoe missies van MAF in moeilijke gebieden, hier Papua Nieuw Guinea worden uitgevoerd en hoe de training is.
  • Bob Rieder van DGLM vertelde over verband EASA en nationale wet- en regelgeving en wat mogelijkheden zijn verwachte nieuwe ontwikkelingen en bijvoorbeeld hoe men met experimentele projecten te werk kan gaan.

Dankwoord

In de afronding van het programma dankte KNVvL voorzitter Ronald Schnitker de sprekers voor hun gevarieerde en boeiende presentaties en het organiserend
comité voor de transitie van de traditionele Workshop naar een volwaardig meer omvattend Symposium.
Ook gastheer ROC Amsterdam Airport oogstte veel bijval voor hun goede facilitering en goede verzorging, wat ruimschoots doorklonk in rondleidingen
door gebouw en hangar en het afsluitende samenzijn. Op naar de volgende ronde.

Foto-impressie

Hieronder een foto-impressie van het symposium. De fotocredits zijn voor Hisco Baars.