Dinsdagavond 17 december vond de eerste bijeenkomst plaats van de KNVvL DTO Zweefvliegen (g-DTO). 16 clubs waren aanwezig, de 12 clubs die al zijn aangemeld bij de g-DTO en nog 4 belangstellende clubs die aansluiting overwegen. De bijeenkomst was aanleiding voor twee aanwezige clubs om zich aan het eind van de avond alsnog direct aan te melden voor de g-DTO. De tussenstand van aangesloten clubs komt nu op 14.

Waarom een g-DTO?

Steeds meer verenigingen zien het belang in van een g-DTO waarin gezamenlijk wordt opgetrokken, zowel intern binnen de afdeling als extern richting de overheid. Tijdens het voorstelrondje kwam dit ook duidelijk naar voren. De rode draad was: elkaar ondersteunen; interne audits werken kwaliteitsverhogend; (bijna) geen direct contact met ILT; en samen ben je sterk als gesprekspartner.

Basisdocumenten in de maak

Op de agenda stond o.a. de interne overeenkomst tussen de clubs en de g-DTO plus het concept huishoudelijk reglement. Kan iedereen zich er in vinden, mist er nog wat etc..In beginsel staan de neuzen dezelfde kant op. Natuurlijk werden er kritische vragen gesteld, vaak ook in de vorm van what/if scenario’s. Beter het er nu over te hebben dan wanneer het nodig is, en dan ineens blijkt dat er niets geregeld is. Zo werd bijvoorbeeld de procedureomschrijving voor de benoeming van de Head of Training (HT) kritisch doorgenomen, maar ook de organisatiestructuur. Deze is in relatie tot het ABZ gelijk aan die van de CAMO (Continuing Airworthiness Management Organisatie, die de luchtwaardigheid van vliegtuigen borgt). Intern komt er een managementteam (MT) dat de besluiten neemt. Dit g-DTO-MT bestaat uit alle lokale REP’s en HT’s (lees: Representatives (voorzitters) en Chef Instructeurs van de aangesloten clubs), plus de REP en HT van de g-DTO. En tot waar reikt de bevoegdheid van de HT?

Tevreden – en nu verder.

Gelukkig was men het in grote lijnen eens met de voorgestelde documenten, het wordt (uiteraard) nog gefinetuned met de kritische maar zeer nuttige opmerkingen die zijn gemaakt.
Al met al een prima bijeenkomst in een prettige opbouwende sfeer.

Foto: Evert Jan Zwolsman, Head of Training van de g-DTO, geeft toelichting