4 oktober is de KNVvL DTO Zweefvliegen, beter bekend als de g-DTO, onderworpen aan de eerste officiële inspectie van ILT.

Namens de g-DTO waren aanwezig:
- Sijmen de Vries, REP
- Evert Jan Zwolsman, HT
- Sape Miedema, dep-HT Aerobatics
- Frouwke Kuijpers, kantoor DTO Zweef
- Frank Schellenberg, CVZ (Commissie Veiligheid Zweefvliegen)

Kort samengevat, de eerste inspectie is goed verlopen. Er is een gezamenlijke wil om een goede organisatie neer te zetten. Uiteraard draagt dit bij aan de kwaliteit van het overleg, in een opbouwende sfeer kon in principe alles worden gezegd.
Frank Schellenberg (CVZ) maakte indruk met de vorig jaar opgerichte CVZ, die als Veiligheidscommissie dient voor de g-DTO. Het laagdrempelig meldingssysteem dat ook gebruikt kan worden door andere luchtsporten, heeft de aandacht al getrokken van het Ministerie.

Slechts één bevinding

De bevinding betreft het up-to-date blijven van wijzigingen in de regelgeving. Hier vertrouwen we op de KNVvL commissies maar dat dient de DTO beter geborgd te hebben in een gedocumenteerd proces. Een abonnement op de meest relevante nieuwsbrieven is al een stap in de goede richting.
Verder was er één aanbeveling, er moet meer pro-actief geacteerd worden bij de activiteiten van de g-DTO, hierbij doelend op onze interne inspecties.

g-DTO toonaangevend

Het bestaansrecht van de g-DTO lijkt ondertussen gerechtvaardigd, zowel voor de clubs als voor ILT zitten voordelen aan deze vorm van organisatie.
Vanuit de aangesloten clubs bij de g-DTO betekent dit ondersteuning bij de opleiding, een verlaging van de administratieve werkdruk en geen direct contact met ILT.
Anderzijds betekent het voor ILT dat zowel de communicatie en de administratie meer gestroomlijnd is, er slechts één aanspreekpunt is voor de aangesloten clubs.
Ook de zelfstandige clubs hebben inmiddels de weg gevonden naar het g-DTO kantoor; zoals ILT het verwoordde, - De g-DTO is toonaangevend, het is zelfs de grootste vliegschool van Nederland.-

Deze ontwikkeling is precies wat het ABZ voor ogen had, de KNvVL/afdeling Zweefvliegen is een stevige organisatie die goed zichtbaar is en de sector goed vertegenwoordigd richting de externe partijen. De g-DTO maakt daar nadrukkelijk onderdeel vanuit.