Op maandag 2 juli 2018 vertrekken circa 75 zweefvliegtuigen uit binnen- en buitenland met hun volgploegen vanaf de zweef­vliegstrip op de Groote Heide te Venlo. Ze nemen deel aan Euroglide 2018, een avontuurlijke zweef­vliegtocht over een afstand van ruim 2350 kilometer, dwars door Europa. De tocht moet binnen twaalf dagen zijn vol­bracht volgens vooraf vastgelegde regels van de organisatie.

Deze unieke zweefvliegtocht wordt alweer voor de veertiende maal georganiseerd, ditmaal door de Venlo Eindhoven ZweefvliegClub, die hiermee de traditie van de voormalige Eindhovense Zweefvliegclub voortzet.

De deelnemers moeten elke dag proberen zo ver mogelijk te vliegen. Op het einde van de dag landen ze bij voorkeur op een vlieg­veld. Dit is niet altijd eenvoudig: een zweefvliegtuig heeft immers in principe geen motor! De zweefvlieger probeert zo veel mogelijk gebruik te maken van thermiekbellen, opstij­gende warme lucht. Vliegend van bel naar bel kan een zweefvliegtuig een grote afstand afleggen, tot vele honderden kilometers per dag.

De zweefvliegers staan via de radio in nauw contact met hun volgploegen op de grond. Dat is ook nodig. Wanneer onverhoopt door het ontbreken van thermiek een vliegveld niet bereikbaar is, moet het toestel soms voortijdig in een akker of in een weiland landen. De vlieger is vervolgens volledig aangewezen op de volgploeg. Die moet hem of haar ophalen en het gedemonteerde zweefvliegtuig naar het dichts bijzijnde vliegveld brengen. Bovendien draagt de volgploeg de volledige zorg over het welzijn van de vlieger en zijn vliegtuig, alsmede de transport van alle bagage.

Een aantal zweefvliegtuigen beschikt over een hulpmotortje om op eigen kracht een vliegveld te bereiken. Het starten van een hulpmotortje staat reglementair gelijk aan het beëindigen van de vlucht van de dag.

De deelnemers aan de Euroglide worden ook wel "vliegende nomaden" genoemd. Immers, een zweefvlie­ger weet 's-morgens niet waar-ie 's-avonds zal slapen.

De te vliegen route gaat van Venlo richting noord-oosten van Duitsland, naar Güstow bij Rostock. Vandaar naar het uiterste zuid-oosten van Tsjechië. Vervolgens naar het zuid-westen van het Duitse Zwarte Woud en ten slotte weer terug naar het noorden om via de Eifel op Venlo te “finishen”. De tocht moet binnen twaalf dagen zijn vol­bracht.

Voor meer informatie en de dagelijkse vorderingen: www.euroglide.nl.

Bericht van Euroglide.