Alle informatie over het theorieexamen en de inschrijving ervoor vind je hier. De eerst volgende mogelijkheid daarna is in het voorjaar van 2019.

Wie wil leren schermvliegen kan terecht bij erkende KNVvL scholen (Opleidingsinstanties). Je wordt er opgeleid tot piloot Brevet 1 en vervolgens Brevet 2, waarmee je zelfstandig mag vliegen. Je kunt kiezen uit de methoden lier-, berg- of soarstart; een door de afdeling georganiseerd landelijk theorie-examen maakt onderdeel uit van de opleiding. Heb je een van de brevetten, dan is het niet moeilijk om ook het brevet voor een andere startmethode te halen. Wil je ook overland gaan vliegen, dan kun je doorgaan voor Brevet 3 lier- of bergstart (met wederom ook een theorie-examen).

De KNVvL-brevetten voor bergstart en lierstart worden internationaal erkend op basis van de zogenoemde IPPI-systematiek. Zie deze pagina voor meer informatie.

Bij de scholen kun je ook aantekeningen halen voor Tandempiloot, (Hulp)Instructeur en (Opleidingsbevoegde) Lierman. De opleidingen binnen de scholen worden verzorgd door bevoegde instructeurs.

Overgangsregeling bijschrijven soaraantekening


Sinds het invoeren van de aantekening Soarstart is het voor de huidige houders van een brevet met alleen de aantekening Lierstart (niveau 2 of 3) mogelijk de aantekening Soarstart te laten bijschrijven, zonder aanvullende opleiding of examen. Dit is een overgangsregeling omdat vanaf 1 januari 2017 houders van een brevet met alleen de aantekening Lierstart niet meer de bevoegdheid hebben om te soaren. Het bijschrijven van de aantekening Soarstart kun je tot en met 31 december 2016 doen door van de site http://www.brevet.aero/schermvliegen/aanvraagformulieren het formulier Aanvraagformulier Schermvliegen Versie 2015 te downloaden en in te vullen. Het formulier bevat een toelichting voor het invullen, lees die svp zorgvuldig!