NKSV - Nederlands Kampioenschap Schermvliegen Vlakland

Ook in 2021 gaan we onze NKSVbot weer aan het werk zetten en willen we opnieuw proberen een FAI-2 finale te organiseren. We hopen weer van start te kunnen gaan met de voorrondes van het NKSV.

De beste piloten zullen worden uitgenodigd voor finale. Deze zal plaatsvinden op 22-23-24 mei (Pinksteren). In geval van slecht weer kan worden uitgeweken naar 29-30 mei. Kijk voor meer informatie op www.nk-paragliding.nl/vlakland en houd het telegram channel in de gaten voor updates.

EN-A en EN-B schermen

Er zijn altijd een aantal plaatsen gereserveerd voor piloten die aan een EN-A of EN-B scherm vliegen. Ook voor deelnemende dames worden een aantal plaatsen gereserveerd. Dit doen we omdat de wedstrijd een laagdrempelig karakter heeft om zo ook die piloten te laten ervaren wat het is om aaneen wedstrijd deel te nemen.

Eigen verantwoordelijkheid piloten

De taken die ieder weekend uitgeschreven gaan worden, gaan automatisch gegenereerd worden. Een taak wordt altijd vastgesteld a.d.h.v. de weersverwachting. De voorspelde wind, de verwachtte thermieksterkte en thermiekhoogte zijn parameters die in een formule worden ingevuld om de te vliegen afstand te bepalen. Bij te harde wind of geen thermiek is er geen taak. In alle andere gevallen komt er nu wel een taak. Ook als er onweer dreigt of als de wind kantje boord is wordt er toch een taak uitgeschreven. Het is altijd aan de piloot zelf om in te schatten of het vliegbaar is of niet, de wedstrijdleiding is niet verantwoordelijk voor onbezonnen acties. Door het zo te organiseren blijft het voor de wedstrijdleiding leuk om te blijven doen.

FAI Cat - 2

Het finaleweekend willen we gaan organiseren als een FAI Cat-2 wedstrijd. Dat betekent dat je daarvoor punten krijgt die meetellen in de internationale WPRS (World Pilots Ranking) lijst:http://civlrankings.fai.org/. Aangezien het de eerste keer is dat we vanuit Nederland dit zo gaan organiseren is nu nog niet zeker of dit daadwerkelijk gaat lukken. Onze manier van classificeren zou roet in het eten kunnen gooien, maar we gaan er vooralsnog vanuit dat het gaat lukken. Hou onze website in de gaten voor meer informatie hierover!

Er zullen taken vergelijkbaar met die in de bergen uitgezet worden, deze zullen worden gescoord met elapsed time. Welke dagen we precies gaan gebruiken voor de finale is nog onderwerp van discussie.De voorrondes worden zoals vanouds gevlogen volgens het cilinderrace principe.

Meer informatie

Voor degenen die de wedstrijdvorm van het NKSV niet kennen volgt hieronder een korteomschrijving. Voor uitgebreide beschrijving: check de website.

Het NKSV is een wedstrijd die door zijn vorm geschikt is voor het starten vanaf verschillende liervelden. De tijd wordt gemeten over een opgegeven afstand en met elkaar vergeleken om zo toteen dag-stand te komen. Hiermee is het mogelijk om vluchten vanaf verschillende startplekken met elkaar te vergelijken. Zo krijg je per wedstrijddag een ranglijst.

Er zijn 24 weekend en/of feestdagen vanaf 6 maart tot aan de finale waarop taken worden uitgezet. De 4 beste scores van piloten worden bij elkaar opgeteld. Daaruit volgt dan een ranglijst. De beste 20 (onder bepaalde voorwaarden, zie website) worden uitgenodigd voor het finaleweekend om te bepalen wie daadwerkelijk Nederlands Kampioen Schermvliegen Vlakland wordt.

Voor vragen/opmerkingen/suggesties, graag mailen naar wc.paragliding@knvvl.nl.Wij hebben er zin in!

Max Denneboom, Matthijs Derks, Feite Klijnstra en Marga van Woensel