Zweefvliegen Woensdag 24 augustus, arrival rond 13.00 uur (LT), temperatuur rond de 30°, wind kalm, blue sky, runway in use 07 – 25 locatie: in the middle of nowhere ( 52° 51’NB 04° 58’OL). Misschien beter bekend als het zweefvliegveld Slootdorp de thuishaven van de zweefvliegclub Den Helder.

Er zijn een stuk of 5 kisten, 20 mannen en vrouwen, een Piper Cub om de vliegtuigen omhoog te slepen (een kabelstart is overigens ook mogelijk), maar vooral blije mensen die staan de springen om de lucht in te gaan.

Aanjager van dit geheel is de stichting VIOD (Vliegen Is Ons Doel). Een organisatie die de link wil zijn (en ook is trouwens) tussen de zweefvliegwereld en de overheid. Tijdens dit soort 'feestjes' maken de, overwegend aan het bureau zittende, overheidsdienaren kennis met de vliegerij en dan in dit geval met name de zweefvliegerij. Niet alleen kijken en luisteren naar mensen die, mag je aannemen, kennis van zaken hebben, maar ook daadwerkelijk even ruiken aan de werkelijkheid. Met andere woorden: mee vliegen met een zweefvlucht.

Een fantastisch initiatief want zo bereik je mensen die je wilt bereiken op een wel heel aparte manier. En zoals te doen gebruikelijk, ook hier kom je weer allerlei bekende figuren tegen, zo waren daar Ronald Schnitker (instructeur en voorzitter van de KNVvL en de Netherlands Air Cadets), Edwin Boshof (ex-invlieger F-16 bij Fokker en deze dag vlieger op de Piper Cub), Maarten van Eeghen (ex-vlieger F-104G van de Koninklijke Luchtmacht en lid van de Raad van Advies van de KNVvL) en Michael Tefsen (voorzitter van de afdeling Motorvliegen van de KNVvL).


John Assmann

(Pr manager NLAC en piloot)

John Assmann schrijft, op persoonlijke titel, verslagen over zijn bezoek aan evenementen in de GA.