Het middagprogramma van de KNVvL-dag Sport & Bestuur voor sporters is bekend. Er zal aandacht worden besteed aan mentale vaardigheden. Zoals we allemaal wel weten valt op een bepaald moment op het technische vlak weinig meer te leren, uiteindelijk wordt tijdens de wedstrijd het verschil gemaakt door wat zich tussen de oren afspeelt.

Deze keer worden, door Rogier Hoorn, twee thema’s behandeld: omgaan met tegenslag en stress (handling). Rogier is sport- en prestatiepsycholoog en voor een aantal van ons geen onbekende vanwege zijn eerdere presentaties.

Omgaan met tegenslag
Elke piloot maakt het mee, er gaat iets verkeerd en daardoor is je positie in de wedstrijd enorm verslechterd. Je kunt dan twee dingen doen: bij de pakken neerzitten en opgeven óf jezelf resetten en alles eruit halen wat erin zit. Het is logisch dat het laatste de beste optie is, maar hoe doe je dat? Hoe kun je jezelf weer motiveren om in de juiste setting verder te gaan?

Stress (handling)
Enige spanning is altijd aanwezig, wordt de spanning teveel, dan heet het stress. Het theorievak Human Factors schenkt hier aandacht aan: wat zijn de fysieke kenmerken en wat doet het met je brein. Maar hoe je uiteindelijk weer in de goede setting komt, daarover wordt niet zoveel verteld.

Andersom is te weinig spanning ook niet goed, een zekere alertheid is nodig om op het juiste moment de goede beslissingen te nemen. Optimale spanning, hoe bereik je dat?

Inschrijven

De inschrijving wordt half december geopend. Tegen die tijd zal ook het definitieve programma bekend zijn.

De bijdrage voor deze dag is € 25 voor leden, juniorleden (t/m 18 jaar) betalen €15 en niet-leden betalen € 35; dit bedrag is inclusief catering.