Cougar-crews en Mobile Air Operations Team trainen white-outs

Als spotter langs de zijlijn heb je prachtig zicht wanneer een helikopter een sneeuwlanding maakt. Dat is voor de vliegcrew wel anders. De laatste seconden voor de landing gaat hun beeld in de sneeuwwolk spreekwoordelijk op zwart. “Op dat moment kan het echt goed fout gaan”, zegt loadmaster sergeant-majoor Clarence. Hoe breng je zo’n gevaarlijke white-out-landing tot een goed einde? Een vlieger, loadmaster en het Mobile Air Operations Team (MAOT) laten hun tactieken zien.

Landen op een besneeuwde bergtop, tussen de bomen of op een bevroren meer: het lukt ze. Maar een koud kunstje dat je snel onder de knie krijgt, is het zeker niet. Een week voordat deze landingsscenario’s onderdeel uitmaken van Cold Response, een realistisch geënsceneerde oorlog tegen ‘Norlandia’, beoefent 300 Squadron zijn vaardigheden.

The real deal

“Volgende week moeten we tientallen mariniers veilig aan de grond zetten’, vertelt Cougar-vlieger kapitein Willem. “De operatie is dan weliswaar een oefening, voor ons is het the real deal. Fouten kunnen we ons niet permitteren.” Twee vliegcrews oefenen beurtelings in het fjordengebied nabij het Noorse Harstad. Ook ná zonsondergang. Vanaf de grond worden ze begeleid door de MAOT.

Lees verder in de Vliegende Hollander.

Dit bericht is afkomstig uit de Vliegende Hollander, het personeelsblad van de luchtmacht. Je kunt je abonneren op de nieuwsbrief via de website.