Regelmatig vragen leden hoe het staat met de erkenning van Nederlandse brevetten in Oostenrijk. Een goede vraag, die niet zo eenvoudig is te beantwoorden. Onderstaand de stand van zaken op dit moment, die helaas niet afwijkt van de berichtgeving van medio 2014. Wat is er aan de hand?

Oostenrijk verlangt voortaan dat schermvliegers beschikken over een door of namens de overheid uitgegeven brevet. Onze Nederlandse brevetten voldoen niet aan die eis: wij doen aan zelfregulering, net als bijvoorbeeld Frankrijk. Het bezit van een IPPI-kaart helpt helaas ook niet, want die is alleen geldig in combinatie met een brevet. En dat brevet moet dus volgens de Oostenrijkers door of namens de overheid zijn uitgegeven. Piloten met alleen een Nederlands brevet mogen dus niet zelfstandig vliegen in Oostenrijk.

Zijn er toch mogelijkheden om te vliegen in Oostenrijk? Ja, die zijn er.

Je kunt legaal in Oostenrijk vliegen als je deelneemt aan een cursus van een Nederlandse school die een samenwerking heeft met een vliegschool ter plaatse. Diverse Nederlandse scholen voldoen op deze manier aan de Oostenrijkse eisen. Als je op deze manier in Oostenrijk wilt vliegen, informeer vooraf goed bij de school of die een samenwerkingsverband heeft.

Ben je niet meer in opleiding (dus heb je brevet 2 of 3 berg) dan kun je bij sommige Nederlandse vliegscholen in Oostenrijk als ‘vrije vlieger’ onder de vleugels van die scholen ter plekke vliegen. Voorwaarde is wel dat die school met een Oostenrijkse school een samenwerkingsverband heeft. Helemaal vrij ben je dan niet, je zult je moeten houden aan de regels en aanwijzingen van die school. Ook bij sommige Oostenrijkse scholen is dit mogelijk. Informeer er naar voor je op reis gaat, om teleurstelling te voorkomen.

En wat als je niet onder de vleugels van een school wilt vliegen in Oostenrijk? Tja, met de informatie van nu is dat niet toegestaan. Helaas kunnen we niet duidelijker zijn.

We zijn wel bezig om de Oostenrijkse overheid te laten inzien dat onze brevetten aan dezelfde kwaliteitseisen voldoen als die in Oostenrijk geldig zijn. We hebben daarover een brief gestuurd naar de Oostenrijkse minister van Verkeer. Dat heeft ook de European Hanggliding en Paragliding Union (EHPU) gedaan. Daarnaast proberen we onze brevetten door onze rijksoverheid te laten erkennen, maar of dat gaat lukken is nog niet duidelijk; in ieder geval niet op korte termijn.

Zodra er meer duidelijkheid is over de situatie in Oostenrijk publiceren we dat op deze website.