Teylers Museum heeft op de kunstbeurs TEFAF aangekocht. Een zeldzame afbeelding van een van de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van de luchtvaart: de eerste bemande ballonvaart door de gebroeders Montgolfier in 1783. Deze is later in het jaar te zien tijdens de tentoonstelling De luchtballon (30 april t/m 28 augustus 2016).

Luchtballon van Louis-Gabriel Moreau

De gouache van Louis-Gabriel Moreau (1740-1806) is een unieke aanwinst. Niet alleen zit de gouache nog in zijn originele lijst, hij zit ook nog eens in zijn originele doos, bekleed met leer en met goud en blind bestempeld. Het moet een bijzonder prestigieus geschenk zijn geweest, als een souvenir van de belangrijke uitvinding van de gebroeders Montgolfier.

Hoofdconservator Michiel Plomp is verguld met de aanwinst: “In de ontwikkeling van de Franse landschapskunst is Moreau een heel interessante figuur. Met zijn frisse, lieflijke landschappen is hij een voorloper van Corot. Hij beeldt hier de eerste bemande ballonvaart af! Kunst en wetenschap komen zo prachtig samen. Heel typisch voor Teylers.” De aanwinst is vanaf 30 april te zien in de luchtballontentoonstelling in Teylers Museum. De aquarel kon gekocht worden dankzij de steun van de Brook Foundation.

Bericht van Teylers Museum.