Het Stadsarchief Amsterdam doet mee met de landelijke Stuk van het Jaar verkiezing. Onze inzending is een topfoto van Jacob Olie: Opstijging van de luchtreiziger Léon Mary met zijn luchtballon ‘Koningin Wilhelmina’ uit de tuin van het Paleis voor Volksvlijt, 8 juli 1893. Breng van 1 t/m 27 oktober uw stem uit.

Op 8 juli 1893 steeg aeronaut Léon Mary op uit de tuin van het Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam. De kapitein en zijn luchtballon ‘Koningin Wilhelmina’ werden door fotograaf Jacob Olie haarscherp vastgelegd terwijl op de vaste grond honderden toeschouwers ademloos toekeken.

De uitvinding van de luchtballonvaart deed grenzen vervagen en maakte het onbereikbare bereikbaar: de mens kon vliegen! De eerste luchtreis werd al in 1783 volbracht, maar honderd jaar later sprak ‘een opstijging’ nog steeds tot de verbeelding. Op 8 juli 1893 waren de verwachtingen dan ook hoog gespannen.

Telefoondraden

Om zes uur ’s avonds begon de ballon zich langzaam omhoog te bewegen. Krantenberichten maken melding van harde wind die de ‘Koningin Wilhelmina’ gevaarlijk dicht langs het ijzeren dak van het Paleis deed zweven. Nadat de kapitein het gevaarte in de juiste richting had weten te sturen, sloeg het noodlot toe: Het losgekomen anker raakte verstrikt in telefoondraden, bleef hangen aan de kroonlijst van een nabijgelegen huis en de ballon ‘danste’ over de daken.

Gered

De kapitein en zijn passagier moesten uiteindelijk worden gered door politie en omstanders die in groten getale op de daken waren geklommen. Wonder boven wonder bleef iedereen ongedeerd. Wel zou de teleurstelling voor kleine opstootjes hebben gezorgd en viel één van de omstanders door een dakraam naar beneden. De schade aan de daken was groot en De Telegraaf noemt de voorgenomen luchtvaart dan ook ‘niet bepaald een succes’.

Verkiezing Stuk van het Jaar 2016

Deze prachtige foto van Jacob Olie is door het Stadsarchief Amsterdam aangedragen voor de landelijke verkiezing voor het Stuk van het Jaar 2016. Breng van 1 t/m 27 oktober uw stem uit. Vanaf 14 oktober zal de originele afdruk te bewonderen zijn op de tentoonstelling Amsterdam 1900; Foto’s van Olie, Breitner en tijdgenoten'.