Uit handen van KNVvL-voorzitter Ronald Schnitker ontving wereldkampioen Sjaak Selen de Erepenning in Zilver. Deze penning wordt uitgereikt voor uitzonderlijke prestaties waaronder sportieve. Het behalen van de wereldtitel Zweefvliegen in de Standaardklasse valt zeker in deze categorie.

De uitreiking maakte deel uit van de huldigingsceremonie die plaatsvond bij de Venlo Eindhoven Zweefvliegclub.

Ronald Schnitker sprak bij de uitreiking: “Sjaak, je hebt een geweldige prestatie verricht, we zijn er trots op dat je de KNVvL in Polen hebt vertegenwoordigd en daar de wereldtitel hebt weten te pakken!”

Sjaak Selen heeft na het behalen van de eindoverwinning in Polen opgemerkt dat hij 'geluk heeft gehad.’ Schnitker: “dit siert zijn bescheidenheid, maar zweefvliegers weten dat een beetje geluk niet voldoende is om de wedstrijd te winnen. Sjaak moest het opnemen tegen 26 andere topzweefvliegers en we weten dat hij deze kampioenschappen zeer serieus heeft voorbereid. Met succes!"

Wisseltrofeeën
Behalve de KNVvL Erepenning in Zilver ontving Sjaak uit handen van de burgemeester van Venlo een plaatselijke wisseltrofee. Tevens kreeg hij de Kampioen Wisseltrofee overhandigd. Deze cup is in 2005 ingesteld door Baer Selen (de broer van Sjaak) naar aanleiding van het Europees Kampioenschap Zweefvliegen van Steven Raimond. Sindsdien wordt deze wisseltrofee doorgegeven aan de eerstvolgende Kampioen op Europees- of Wereldniveau. Bij afwezigheid van de huidige houders Tim Kuijpers (Europees kampioen Clubklasse 2017) en Sjoerd van Empelen (Wereldkampioen Junioren) werd de trofee uitgereikt door Baer Selen - zelf oud-wereldkampioen Zweefvliegen - en Frouwke Kuijpers, de moeder van Tim.

Teamwork
Ook Lilian de Bruin, de partner van Sjaak, werd in het zonnetje gezet. Zij ontving van Lonneke Alsema, bestuurslid van de KNVvL afdeling Zweefvliegen, een fraaie bos bloemen en een fles ‘thermiekbelletjes’. Schnitker: “wereldkampioen zweefvliegen word je niet alleen, daar heb je een goed team voor nodig. Het belangrijkste teamlid van Sjaak was wel Lilian, als partner, ophaler en toeverlaat. Dat heeft ongetwijfeld meegeholpen bij het bereiken van de top.”
De trofeeën! Om de grote cup hangt de gouden FAI-medaille.

Foto boven: Lilian de Bruin, Sjaak Selen en Ronald Schnitker

Foto's hieronder: voor- en achterkant van de KNVvL Erepenning in Zilver