De WK-junioren Zweefvliegen zijn dit jaar gehouden in Australië; zweefvliegen is echt een zomersport en in Australië valt de zomer in december.

Tijdens de WK scoren de vliegers punten op 10 wedstrijddagen, waarbij ze een parcours afleggen langs een aantal vastgestelde locaties (de opdracht). Wie de omstandigheden (en vooral de thermiek) optimaal weet te benutten en daarmee het snelst rondkomt verdient die dag 1000 punten. De lengte van de opdrachten varieerde van 300 tot ruim 600 km, waarbij gemiddelde snelheden werden behaald van boven de 150 km/u. Robin Smit en Ronald Deerenberg behaalden zelf de gemiddelde recordsnelheid van 158 km/u!

De topsnelheden kwamen in de buurt van de maximum snelheid van 270 km/uur.

Verrassing

Robin werd voorafgaande aan de wedstrijd in de standaardklasse niet als één van de favorieten gezien. Op dag 6 staat hij op de twaalfde plaats en lijkt in de middenmoot te eindigen.

Met een vijfde plek op wedstrijddag zeven stijgt Robin naar plaats vier in het klassement. In de daaropvolgende dagen verschijnen steeds meer vrolijke berichten op de Nederlandse zweefvliegsites en Facebookpagina’s. De volgers voelen dat een verrassing aanstaande is. De vijfde plek wordt namelijk gevolgd door een tweede, eerste en vierde plek en stijgt Robin in het klassement naar een tweede plaats. Die heeft hij mooi vast kunnen houden op de laatste wedstrijddag. Hij scoorde in totaal op 10 dagen 8815 punten.

Zijn teamgenoot Ronald Deerenberg eindigde als 23ste. Ronald en Robin vlogen op dag 9 het maximale aantal van 1000 punten, over een opdracht van ruim 630 kilometer met dus een gemiddelde snelheid van 158 km/u!

In de clubklasse werden Nick Hanenberg en Annemiek Koers respectievelijk 7de en 20ste.

Zie ook Zweefportaal en Soaringspot.