De KNVvL-dag Sport van 7 februari is voor àlle leden van de KNVvL die geïnteresseerd zijn in de sportaspecten van onze disciplines. Thema's zijn 'het creatieve brein', 'crowdfunding" en 'Red Bull X-Alps'
Naast de boeiende, interactieve presentaties wordt de dag opgeluisterd met stands van de verschillende luchtsporten. Altijd interessant om eens te kijken waar je collega-luchtsporters gebruik van maken tijdens de uitoefening van hun sport. Het Nationaal Sportcentrum Papendal staat garant voor een inspirerende omgeving, kortom het belooft een geweldige dag te worden!

Ontvangst: 9:30 uur (aanvang 10:00 uur)
Borrel: Rond 17:00 uur
Locatie: Nationaal Sportcentrum Papendal
Kosten: 25 euro (inclusief drankjes en lunch)

De organisatie is in handen van Frouwke Kuijpers.

Ochtendprogramma

Het creatieve brein
Frouwke Kuijpers zal een korte inleiding geven over de werking van het brein waarna Rogier Hoorn, sport- en prestatiepsycholoog, het stokje overneemt. Rogier heeft ervaring met het trainen van luchtverkeersleiders.

Als luchtsporter neem je continue beslissingen op basis van steeds weer nieuwe informatie. Een goed werkgeheugen is noodzakelijk voor het verwerken en gebruiken van informatie tijdens het vliegen. Hoe werkt het werkgeheugen en hoe kun je dit trainen en in de praktijk inzetten voor het verbeteren van o.a. anticipatievermogen, waarnemen, snelheid van informatieverwerking en basale reactiesnelheid.

Kortom, hoe creëer je een "creatief brein"?

Middagprogramma

Crowdfunding
(Bij crowdfunding investeren meerdere mensen een bedrag)

Gijsbert Koren, verbonden aan Douw&Koren crowdfunding cosultancy zal een inleidende presentatie verzorgen waarin de ins & outs van crowdfunding worden uitgelegd. Aan de hand van voorbeelden zullen de deelnemers meer gevoel krijgen bij deze groeiende vorm van financiering. Wat is crowdfunding, hoe pas ik het toe? Wat zijn de ontwikkelingen in Nederland en welke vormen van crowdfunding zijn er? Om te eindigen met wat kan crowdfunding betekenen voor de (lucht)sport.

Dankzij crowdfunding heeft bijvoorbeeld zeilvliegster Heleen van den Bos haar zeilvliegschool Randonaero Adventures kunnen realiseren.

Red Bull X-Alps
(De tocht der tochten voor schermvliegers)
Ferdy van Schelven is schermvlieger en heeft al 2 keer meegedaan met de Red Bull X-Alps, een 10 daagse tocht door de Alpen die lopend, klimmend en vliegend volbracht moet worden. Alleen de allerbeste atleten ter wereld mogen meedoen aan deze unieke paragliding competitie. In 2011 werd Ferdy zevende en in 2013 zesde van de 32 deelnemers. Voor 2015 is Ferdy wederom geselecteerd voor deelname. Ferdy neemt ons mee in zijn avonturen, hoe bereid je je op zoiets voor? Wat kom je tegen onderweg, hoe houd je dit vol?

Red Bull X-Alps is niet alleen een fysieke uitdaging, je moet je body & mind volledig onder controle hebben. 18 uur per dag racen. En dat meer dan 10 dagen. Het is psychisch en lichamelijk slopend.
Ferdy van Schelven: "Toen ik hoorde over Red Bull X-Alps leek me dat heel gaaf: geen grenzen en niet te veel regels. Gewoon een echte wedstrijd voor bikkels."