FAI President Frits Brink sprak tijdens de General Meeting van European Air Sports (EAS) in Keulen over de ontwikkelingen van luchtsporten op mondiaal niveau. De ontwikkelingen rond drones zijn volgens Brink ‘groots en veelbelovend’. Eind augustus vind de tweede conferentie over drones plaats in Lausanne en in november zal de eerste FAI World Drone Racing championship plaatsvinden in Shenzhen.

Luchtruim voor luchtsporters

De FAI constateert in veel landen in de wereld een toenemende druk op de beschikbaarheid van luchtruim voor luchtsporters. Belangrijk was het signaal op de laatstgehouden General Conference in Lausanne van vertegenwoordigers van Nederland (Ronald Schnitker), België (Jo van de Woestyne) en HongKong (Andy Chau). Na hun oproep aan de vergadering om de positie van luchtsporters te versterken, wordt gewerkt aan een manifest om aan instanties over de hele wereld duidelijk te maken dat beschikbaarheid van luchtruim een recht is, mede gebaseerd op Handvest van de Verenigde Naties.

Azië

In HongKong zal voor het eerst een Asian Summit worden gehouden en in Jakarta staan in september luchtsporten voor het eerst in het Olympisch programma van de Asian Games. Ook wordt gewerkt aan deelname in het programma voor Beijing 2022 met Vol et Ski en Parijs 2024 met Indoor Skydiving.

Midden-Oosten

In het Midden-Oosten zijn interessante ontwikkelingen gaande. Zo is recent benoemd de Regional Vice-President voor het Midden Oosten en Noord Afrika: Ayed Alkasme, manager van de Aeroclub van Saoedi Arabië.

SportAccord

In Bangkok zal in de maand april de bijeenkomst van SportAccord worden gehouden. FAI zal hier voor de eerste keer een stand bemannen in de exhibition om zo Airsports onder de aandacht te brengen. Een en ander gebeurt in samenwerking met RedBull Airrace.

World Air Games

En last but not least: In 2020 zal in Turkije de volgende editie van de World Air Games worden gehouden. De organisatie is al goed op gang. Het belooft een groots evenement te worden.