AirspaceAVOID is een handige gratis app voor op je telefoon of tablet en wordt ondersteund door de KNVvL, LVNL, Luchtmacht, NLR en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Op basis van je locatie zie je een kaart met daarop de luchtruimindeling en de actuele NOTAM's.

De app biedt diverse filters om bepaalde NOTAM's te verbergen en een voor jouw luchtvaartuig bruikbaarder beeld te krijgen. De app is beschikbaar voor iOS en Android via de Appstore en Google play. Voor de eerste keer gebruiken wordt een basiskaart gedownload en maandelijks moet je een nieuwe set gegevens downloaden (de app herinnert je daar netjes aan).

De NOTAM's kun je dagelijks laten actualiseren (dat kan ook via mobiele data, want het is een betrekkelijk klein tekstbestand). Ook als je niet van plan bent om overland te vliegen is het installeren van de app de moeite waard. Je krijgt een fraai beeld van ons luchtruim, hoe dat is ingedeeld en wat er allemaal voor 'hindernissen' zijn, zowel op de grond als in de lucht.

Je kunt zoveel dingen instellen (en zelfs een vluchtplan opstellen), dat het verstandig is er op de grond mee te oefenen voor dat je de app in de lucht gaat gebruiken. Er is ook een desktopversie van het programma, kijk daarvoor en voor meer info over de app op de site pocketfms.com