Editie 5 van de European Air Refueling Training (EART) zou evenzoveel deelnemers tellen. Zou, want dat liep net even anders. De inzet was echter dezelfde: met een tankeroefening een jachtvliegoefening – Frisian Flag – ondersteunen.

Ondanks een gereduceerd deelnemersveld, was de training vanaf Eindhoven weer een succes. En als het aan de organisatie ligt, is Nederland niet het enige land waar de formule toegepast gaat worden.

Het was niet de EART die het organiserende European Air Transport Command op Eindhoven van tevoren had bedacht. Nog voordat de oefening begint, trekt Italië zich met de KC-767A terug. Als de Duitse, Franse en USAF-tankers wel op de eerste maandag van de 2-weekse oefening aanwezig zijn, gaat de laatstgenoemde kapot en trekt de Franse C-135FR zich na de eerste missie ook terug. Na reparatie volgt de Amerikaanse KC-135 het Franse voorbeeld een paar dagen later. En zo blijft er een bilaterale EART over, die volgens gezagvoerder KDC-10 majoor Martin uiteraard minder, maar toch nog steeds voldoende trainingswaarde in zich heeft.

Europees tekort

Er is overduidelijk onrust in de wereld, geven de sprekers op de persdag tijdens de EART aan. “En evenzo zijn tankers een schaars goed”, zegt Commandant 334 Squadron luitenant-kolonel Cris van Dijk. “Dus die worden als eerste teruggetrokken in tijden van spanning om ze paraat te hebben.” Dat bleek ook wel, want de tik die Syrië op 13 april van een Amerikaanse-Britse-Franse luchtaanval krijgt, komt mede tot stand met steun van de Franse en Amerikaanse tankers. “Het Europese tekort aan tankers is nog steeds groot”, vult Dion Polman van de European Defence Agency aan. “Ook in 2025 zijn we er nog niet als op Eindhoven inmiddels de A330 MRTT’s vliegen. Dat merk je vooral in pieksituaties, zoals aan het begin van een conflict.”

Lees verder en bekijk de mooie foto's van De Vliegende Hollander.

Een Volkels trio F-16's van het 312 en 313 Squadron haakt aan bij de KDC-10 van 334 Squadron van Eindhoven.