Wie zijn de mensen van het verenigingsbureau van de KNVvL? Elke maand laten we een collega aan het woord. Wie zijn zij, wat doen ze en waarom kiezen zij voor de KNVvL. Deze keer is het woord aan Jens Bouma. Hij werkt sinds dit jaar bij ons als media specialist. Daarnaast is hij freelance media professional en werkt als freelancer voor verschillende studio's. Kijk ook eens op jensbouma.nl.

Onze collega Helen de Mik was de vorige keer aan het woord

Zij vraagt zich af wat het spannendste is dat je ooit hebt gedaan en wat is de grootste fout die je ooit gemaakt hebt tijdens jouw opleiding of werk? Heb je bijvoorbeeld ooit een computer opgeblazen? ;)

Ja, onze allereerste computer thuis! Vervolgens heb ik een flinke tijd met een veel oudere machine moeten werken, terwijl ik spaarde voor een nieuwe.

De grootste misser was zo’n 13 jaar geleden, als freelance regisseur bij RTV Noord. De presentator wilde na een kleine verspreking in een ‘live’ uitzending een tekst opnieuw opnemen. Tijdens deze opname ging de tekst steeds mis en gebruikte de presentator krachttermen. Ik zei nog in zijn oortje: “Doe dit nou niet, voor je het weet wordt het verkeerde stuk in de uitzending gemonteerd.’ Dit was natuurlijk de goden verzoeken. In de auto naar huis werd ik gebeld met de vraag wat er in hemelsnaam op zender was. Dan weet je natuurlijk meteen wat er mis is: de editor had, ondanks mijn waarschuwing voor het foute stuk, toch dit stuk gebruikt voor de herhaling en het vloeken was op zender te horen. Je kunt het nog nakijken: https://www.youtube.com/watch?v=4w625g-PnBU

Welke ontwikkeling van de KNVvL heeft de meeste indruk op je gemaakt?

Nog voor de corona-uitbraak in Nederland lag bij de KNVvL de wens om het ‘klaslokaal’ een technische upgrade te geven, zodat cursisten ook online deel kunnen nemen aan de fysieke lessen. Een week voor de uitbraak in Nederland was deze ruimte technisch operationeel met onder andere een remote camera en zender microfoons. De lessen kunnen nu worden opgenomen en gestreamd naar YouTube of interactief via Zoom plaatsvinden. De afdeling ballon heeft via Zoom al tientallen lessen gegeven en ondertussen weet ook ILT de ruimte in Woerden te vinden om refreshers te geven via Zoom.

Daarnaast vind ik de ontwikkeling van ESports dit jaar indrukwekkend. Door het wegvallen van het ‘echte’ NK Zweefvliegen pakte een paar zweefvliegers het plan op om een online NK te vliegen in Condor Soaring Simulator. Vanuit het niets bestond er ineens het E-NK Zweefvliegen met 128 aanmeldingen, een dagelijkse livestream voorzien van commentaar en een heuse prijsuitreiking met live verbinding op locatie met de winnaars.

Wat doe je bij de KNVvL? Hoe ziet een werkweek eruit?

Ik ben 10 uur per week beschikbaar en verdeel deze uren waar het nodig is. Op dit moment bestaat mijn werk voornamelijk uit remote support voor de online lessen en meetings, door bijvoorbeeld de leraar even ‘los helpen’ door de camera shots te maken en het geluid te checken. Op ICT gebied voer ik vernieuwingen en verbeteringen door, bijvoorbeeld het opzetten van de online leeromgeving en migratie van verschillende diensten en platformen naar de nieuwe, door Leaseweb gesponsorde, server.

Wat vind je interessant aan je werk?

Het dynamische karakter, de uitdagingen en het zoeken naar slimme oplossingen vind ik leuk in mijn werk. De ene dag op locatie om ‘remote sprekers’ via Zoom binnen te halen voor een refresher, terwijl de andere dag ineens helemaal anders verloopt door een alarm van een server.

Waarom werk je bij de KNVvL?

In 2019 ben ik van Leeuwarden naar Amsterdam verhuisd en heb ik afscheid genomen van een aantal opdrachtgevers daar. Omdat het wel heel rustig was geworden met freelance opdrachten belde ik begin dit jaar de KNVvL naar aanleiding van een openstaande vacature. Hoewel deze vacature niet bij mij aansloot, had ik wel het idee dat ik met mijn achtergrond bij de KNVvL iets kon betekenen. Voor mij is het een flinke verandering, ik heb hiervoor uitsluitend als freelancer gewerkt. Een baan in loondienst was dus nieuw voor mij. En het bevalt goed!

Waar verbaas jij je weleens over?

De generatiekloof en manieren van werken. Veel bespreken en lange analyses zonder uitkomst heb ik niet zoveel mee, ik werk graag snel naar een functioneel prototype om deze te blijven verbeteren of door te strepen als het niet werkt.

Wat maakt je werkdag goed?

Ik denk wanneer mijn dag er anders uitziet dan hoe ik hem van te voren bedacht had. Een slechte werkdag kom ik gelukkig niet vaak tegen.

Als je kan vliegen, waar zou je dan heen vliegen?

Ik denk dat het enige logische antwoord nu is op reis gaan, ergens heen voor langere tijd. Helaas zitten we nog even vast met zijn allen. Maar oei, wat zou ik weer graag een nieuw land en zijn cultuur ontdekken. En als ik dan ga, dan plan ik niets van te voren. Van mijn laatste 4 reizen wist ik bij 3 reizen de dag ervoor nog niet waar ik heen zou gaan. Het werd: Guatemala, Thailand en een Europa tourtje op de motor.

Wat is het belangrijkste van alle spullen op je bureau?

Beeldscherm waarop ik mijn laptop aankoppel en koffie!

Welke collega zou jij de volgende keer aan het woord willen laten?

Ronald Termaat.

Welke vraag zou jij Ronald willen stellen?

Heb je nog ambities op zweefvlieggebied en welke luchtsport zou je willen beoefenen naast zweefvliegen?

KNVvL-medewerkers die eerder aan het woord waren