Van onze Belgische zustervereniging BVVF kregen wij bericht dat op 28 maart 2017 een ernstige luchtruimovertreding is geweest. Een aantal schermvliegers is vanaf de vliegplaats Coo gestart en richting Duitse grens gevlogen. In dat gebied gold echter een vliegverbod vanwege een militaire oefening met close air support (CAS). Dit was via een Notice To Airmen (NOTAM) bekendgemaakt.

De oefening moest vanwege de paragliders worden stopgezet. Mogelijk was bij het incident ook een Nederlandse piloot betrokken. Men vreest nu dat dit incident ernstige gevolgen kan hebben voor het paragliden in België. Daarom doet de BVVF een dringend beroep op alle paragliders om de luchtruimregels strikt na te leven. Meer informatie is te vinden in dit communiqué.

Wij raden alle piloten aan altijd zelf vooraf de NOTAMs te raadplegen. Voor Nederland, België en een deel van Duitsland zijn de actuele NOTAMs op de website van de afdeling Zweefvliegen te raadplegen.

Een fraaie interactieve kaart toont waar NOTAMs actief zijn of regelmatig worden afgekondigd. Klik er eens rond op een niet-vliegbare dag en ontdek een schat aan informatie over het Nederlandse luchtruim. Ook interessant als je niet overland gaat vliegen!