Als futuristische bollen hangen ze in de lucht, hun weg zoekend tussen hemel en aarde, gebruikmakend van de wind. De geest van schrijver en toekomst voorspeller Jules Verne lijkt een kleine week lang rond te waren op het terrein van Landal Orveltermarke in Witteveen tijdens het EK ballonvaren voor vrouwen. Dertig kleurrijke ballonnen gaan er tussen 14 en 19 september regelmatig de lucht in vanaf een speciaal voor deze gelegenheid ontworpen semi-permanent evenemententerrein.

Park Landal Orveltermarke ligt op het hoogste punt van Drenthe, in een vriendelijk natuurgebied halverwege Beilen en Emmen. Het park ademt Drenthe: de bungalows van het vijf jaar jonge park hebben de uitstraling van Drentse boerderijen. Houten spanten en klinkers op de weg. De rust en ruimte voelen weldadig aan.

Op een voormalig schapenweiland aan de achterkant van het park heerst bedrijvigheid. Een groep vrouwen is er, samen met hun crew, druk in de weer met mand en ballon. Ze bekijken luchtkaarten, checken GPS-apparatuur, bespreken de verschillende weerscenario’s en nemen de tactiek door.

Compact en sfeervol

Sommigen kennen de regio redelijk goed, want er zijn vaker toernooien geweest. Maar de locatie is nieuw voor hen en bevalt goed. Organisator van het EK Ballonvaren Bert Stuiver telt zijn zegeningen: ‘We zochten een compacte locatie met een aansprekende entourage. Beide aspecten zijn hier aanwezig. De deelnemers slapen in de bungalows en kunnen ‘s ochtends vanuit hun bed binnen een minuut in de briefing tent of op het startveld staan. Ander voordeel van deze locatie is de logistiek: er is een aparte aanrijdroute naar het startveld, zodat de trailers en volgauto’s niet door het park hoeven te rijden. Ook de uitstraling van het park spreekt aan. Dat is belangrijk, want deze vrouwen vormen een sociale groep en hechten veel waarde aan een leuke sfeer.’

Lees verder op weblog.events.