De C3-Challenge 2016 'De Bruisraket' is geopend. Tot en met 8 mei kunnen jongeren (8 tot 18 jaar) filmpjes inzenden van de lancering van hun zelfgemaakte bruisraket. De lancering kan zowel thuis plaatsvinden, in de tuin of straat bijvoorbeeld, als tijdens een van de Challengedagen die Stichting C3 de komende periode in verschillende musea organiseert. Directeur Marijn Meijer: 'Met de C3-Challenge willen we jongeren enthousiasmeren voor science.'

Stichting C3 daagt de jongeren met 'De Bruisraket' uit om met minimale middelen te ervaren hoe leuk chemie is.

Voor de aandrijving van de raket mogen ze alleen water en bruistabletten gebruiken. 'Door daarmee in hoeveelheid en vorm te experimenteren, zal de ene lancering nog spectaculairder zijn dan de andere', aldus Meijer. Op de Challengedagen zijn de ingrediënten beschikbaar en is er begeleiding vanuit Stichting C3 aanwezig. Deelnemers hebben er de gelegenheid om hun raket officieel te lanceren op de wedstrijdbaan, voorzien van een metershoog spandoek om de afgelegde afstand te meten.

Door hun lanceringsfilmpje (van maximaal 2 minuten) te uploaden op de Challenge-website, kunnen de jongeren meedingen in één of meerdere prijscategorieën: de raket die het hoogste komt; de meest ingenieuze oplossing; het creatiefste filmpje en de publieksprijs (meeste stemmen via website). Tijdens de prijsuitreiking in het Museon op 1 juni 2016 maakt Stichting C3 uit tien genomineerden vier prijswinnaars bekend. De winnaars krijgen een gepersonaliseerde labjas op maat en vrijkaartjes voor de deelnemende musea.

Op www.C3-Challenge.nl vinden belangstellenden alle informatie en een voorbeeldfilmpje voor een geslaagde lancering.

De Challengedagen 2016 (*):

25 t/m 28 maart - Watermuseum Arnhem (www.watermuseum.nl)

3 april - Ontdekfabriek Eindhoven (www.deontdekfabriek.nl)

16 april - NEMO Amsterdam (www.e-nemo.nl)

17 april - Cosmos Sterrenwacht Lattrop (www.cosmossterrenwacht.nl)

3 mei - Twentse Welle Enschede (www.twentsewelle.nl)

4 mei - Universiteitsmuseum Utrecht (www.universiteitsmuseum.nl)

7 mei - Museon Den Haag (www.museon.nl)

(* Voor entreeprijzen, zie de websites.)

Stichting C3

Stichting C3 brengt chemie tot leven en geeft jongeren de kans hun talenten in de chemie te ontdekken. Met C3 ervaart iedereen wat chemie is, wat je ermee kunt en hoe chemie bij het leven hoort.

Bericht van Stichting C3.