De Kwartaalmonitor Luchtvaart voor het tweede kwartaal van 2015 is verschenen. Bijzonderheden daarin zijn onder andere:

Opnieuw minder vliegbewegingen op kleine luchthavens
Het aantal vliegbewegingen op de kleine luchthavens is in het tweede kwartaal opnieuw gedaald. In vergelijking met een jaar eerder daalde het aantal vliegbewegingen met bijna 4 procent.

De krimp is wel beduidend kleiner dan in het eerste kwartaal. Toen daalde het aantal vliegbewegingen met 21 procent. Het grootste deel van de vliegbewegingen waren niet-commerciële vluchten (91 procent). Dit waren vooral les-/oefenvluchten (46 procent). Deze lieten ten opzichte van een jaar eerder een daling van 16 procent zien. Privévluchten (42 procent van de niet-commerciële vliegbewegingen) namen met 14 procent toe.

Commerciële vliegbewegingen bestaan vooral uit rondvluchten (79 procent), die een lichte daling van 2 procent lieten zien.

Positieve en negatieve uitschieters
De ontwikkeling van het aantal vliegbewegingen op de regionale luchthavens laat ook in het tweede kwartaal grote verschillen zien. Terwijl de activiteit op vliegveld Teuge fors kromp (-25,2 procent) groeide het aantal vliegbewegingen van vliegveld Budel met bijna 22 procent. Hiermee realiseerde Budel voor het vierde opeenvolgende kwartaal dubbele groeicijfers.

De groei in het tweede kwartaal kwam vooral door de stijging van het aantal privé- vluchten. In vergelijking met een jaar eerder stegen deze met maar liefst 70 procent. De daling bij vliegveld Teuge werd veroorzaakt door de grote terugval van het aantal les- en oefenvluchten.

Lees de Kwartaalmonitor Luchtvaart tweede kwartaal 2015.