Operations Ronald Schnitker (voorzitter KNVvL) en Ronald Termaat (directeur KNVvL ) waren 11 mei op kennismakingsbezoek bij mevrouw Jaqueline Lamé, de nieuwe directeur luchtvaart ILT. Het gesprek verliep in een goede en ontspannen sfeer. Daarbij werden meerdere onderwerpen aan de orde gesteld, waaronder het gebruik van een elektronische en/of papieren luchtvaartkaart. Dit leidde al snel tot een schriftelijke reactie. ILT bevestigt dat er géén eis meer is voor een papieren kaart.

Wel zal gegarandeerd moeten zijn dat aan de eis uit Annex 6 gedurende de vlucht voldaan kan worden, namelijk: “current and suitable charts for the route of the proposed flight and all routes along which it is reasonable to expect that the flight may be diverted.”

Hierbij kan gedacht worden aan een geldige/geüpdatete (elektronische) kaart en voldoende batterijcapaciteit of voeding voor de gehele vlucht. Bij de vluchtvoorbereiding moet onder andere gekeken worden naar NOTAM’s. Hiervoor is een elektronisch hulpmiddel beschikbaar via AirspaceAVOID van PocketFMS. AirspaceAVOID is een samenwerking tussen de KNVvL, sectorpartijen en de overheid. Het is gratis voor UK en NL airspace.