Op een zonnige woensdag 22 augustus verzamelde zich een groep van 25 luchtvaartenthousiasten op het parkeerterrein van de nieuwe terminal op Lelystad Airport. Een deel kwam via de ALA en ook de afdeling Schiphol/Noord-Holland van Onze Luchtmacht leverde een flink aantal deelnemers.We werden ontvangen door de projectleider van de combinatie Lelystad Airport. Het gebouw is in ruwbouw klaar, maar moet nog afgewerkt worden. Zo moeten de verschillende installaties nog geplaatst worden.

Nadat uitgelegd werd hoe het gebouw tot stand gaat komen, kregen we een rondgang zoals de passagiers deze ook zouden maken. Ook zijn we in de bagagehal geweest, waar reizigers normaal niet komen.

Oorspronkelijk zou de luchthaven in april 2018 opengaan, maar dat is uitgesteld door politieke en milieuoverwegingen. Daarover is veel te doen geweest, u heeft dit in de diverse media kunnen lezen. Voorlopig staat de opening gepland voor april 2020. In eerste instantie zijn er vier vliegtuigopstelplaatsen gemaakt, maar is al gebouwd en gereserveerd voor vier extra opstelplaatsen.

Het gebouw is opgezet als een stationsgebouw met een enkel doel: zo snel mogelijk het vliegtuig in, met korte loopafstanden en efficiënte passagiersafhandeling. De aannemer van het gebouw verwacht eind dit jaar klaar te zijn, vervolgens moet de inrichting door andere partijen verder afgewerkt worden.

Na afloop was er de gebruikelijke groepsfoto en ging een deel van het gezelschap naar Flantuas voor een hapje en een drankje. Alles bij elkaar een geslaagde excursie.

Sfeerimpressie boven: Paul de Ruiter Architects
Groepsfoto onder: ALA