De 109de jaarvergadering van de Fédération Aéronautique Internationale (FAI) werd dit jaar gehouden te Rotterdam van 24 t/m 26 september. De locatie was heel bijzonder, op het schip de SS Rotterdam. 201 deelnemers uit 46 landen waren aanwezig. De organisatie was in handen van de KNVvL.

De plenaire vergadering duurde twee dagen en werd voor aanvang opgeluisterd met een demonstratie van 2 luchtballonnen, de E-fan van Airbus en 2 parachutisten die de vlaggen van de FAI en de KNVvL aan FAI voorzitter John Grubbström overhandigden.

Medailleuitreiking

Tijdens het openingsdiner werden diverse diploma’s en medailles uitgereikt, waaronder aan Alan Eustace voor zijn hoogste ballonvaart en parachutesprong van ruim 41 kilometer en aan Loek Boermans voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan de ontwikkeling van zweefvliegtuigen, lage snelheidsaerodynamica en OSTIV voorzitterschap. Ook Rietje de Luy die al 50 jaar actief is in het zweefvliegen, onder andere in haar functie als Nederlands teamcaptain zweefvliegen en haar jarenlange inzet als schrijfster ter promotie van het zweefvliegen bij EK’s en WK’s.

Bij dit openingsdiner was een keur van relaties aanwezig uit de luchtvaartsector, de politiek, het bedrijfsleven en sponsors, waaronder LVNL, MinIenM, ILenT, CLSK, KLu, KLM, Fokker, Airbus, AON, Allianz etc. Een uitstekende gelegenheid om de banden verder aan te halen en de recreatieve luchtvaart én de KNVvL op een positieve manier te presenteren.

FAI

De FAI promoot en organiseert luchtsporten wereldwijd en registreert internationale records. Onder haar auspiciën worden EK’s en WK’s georganiseerd, waaronder recentelijk het EK en Worldcup parachutespringen te Teuge en het EK ballonvaren dames in Drenthe. Op de agenda stonden zaken als strategie en beleid t.a.v. luchtsporten, World Air Games Dubai 2015, sponsoring, doping, financiën, wedstrijdreglementen, etc. Scheidend KNVvL-voorzitter Frits Brink zit in het bestuur van de FAI.

Meer foto's van de ceremonie en het congres (fotograaf Frans Guise).